Thursday, June 13, 2024
Ομοιοπαθητικά ΠεριστατικάΟμοιοπαθητική

Ελκώδης Κολίτιδα. Νέα Θεραπεία, Αίτια και Συμπτώματα 

Ελκώδης Κολίτιδα. Νέα Θεραπεία, Αίτια και Συμπτώματα 

Τι είναι η Ελκώδης Κολίτιδα; Ποια τα Συμπτώματα και η θεραπεία της; Υπάρχει νέα θεραπεία χωρίς παρενέργειες;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που ανήκει στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ). Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έτσι και στην ελκώδη κολίτιδα ο οργανισμός, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες επιτίθεται στον εαυτό του δημιουργώντας φλεγμονή και έλκη στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η ελκώδης κολίτιδα μοιραζεται την κατηγορία των ΙΦΝΕ με τη νόσο του Κρον (Crohn). Αν και παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες έχουν μια μεγάλη διαφορά. Ενώ η ελκώδη κολίτιδα προκαλεί φλεγμονή μόνο στο παχύ έντερο, η νόσος του κρον (Crohn) μπορεί να επηρεάσει όλο το γαστρεντερικό σωλήνα (παχύ έντερο, λεπτό έντερο, στομάχι, οισοφάγο, στοματική κοιλότητα).

Υπολογίζεται ότι 35 – 100 άτομα ανά 100.000 παρουσιάζουν ελκώδη κολίτιδα στην Αμερική. Αν και στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη απογραφή των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του κρον (Crohn), από μελέτες του εξωτερικού υπολογίζεται ότι υπάρχουν 10000 ασθενείς.  

Οι γυναίκες παρουσιάζουν ελφρά περισσότερο ελκώδη κολίτιδα σε σχέση με τους άντρες, χωρίς να υπάρχει όμως σημαντική διαφορά. Παρατηρείται ότι μέγαλο ποσοστό ασθενών με ελκώδη κολίτιδα έχουν ηλικία 15-25χρ, ενώ μικρότερη επίδραση παρατηρείται στην ηλικία 55-65χρ. Σε μικρότερες ηλικίες δεν είναι συνηθισμένη, συνήθως στην ηλικία κάτω των 10 ετών βρίσκουμε μόλις 2 στα 100000 περιστατικά με ελκώδη κολίτιδα.

Ελκώδης Κολίτιδα. Ποια είναι τα συμπτώματα της; 

Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα συνήθως παρουσιάζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Διάρροια με πολλές κενώσεις την ημέρα
 • Πόνο στην κοιλιά και αναγούλες
 • Αιμορραγία από το ορθό (καθαρό αίμα)
 • Αίσθημα τεινεσμού (επώδυνη και επείγουσα ανάγκη προς αφόδευση με σύσπαση του σφιγκτήρα του πρωκτού)
 • Επικτακτικές κενώσεις
 • Κενώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Κράμπες στην κοιλιά
 • Πυρετός
 • Ανορεξία
 • Συρίγγια
 • Αποστήματα
 • Ταχυκαρδία
 • Απώλεια βάρους
 • Μυοσκελετικοί πόνοι
 • Πολλές κενώσεις με αίμα και βλέννα/πύον (στην έξαρση της ελκώδους κολίτιδας)
 • Φλεγμονή και έλκη στα εσωτερικά τοιχώματα

Η κλινική αξιολόγηση συνήθως δείχνει ευαισθησία του ασθενή χαμηλά αριστερά στην κοιλιακή χώρα. 

Όταν ο ασθενής με εκλώδη κολίτιδα βρίσκεται σε έξαρση παρουσιάζει:

 • Πυρετό
 • Ταχυκαρδία
 • Έντονο κοιλιακό άλγος με αναγούλες
 • Απώλεια βάρους και όρεξης
 • Χαμηλό Αιματοκρίτη
 • Συχνές αιματηρές κενώσεις
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Αφυδάτωση

Η ελκώδης κολίτιδα διακρίνεται σε ήπια, μέτρια, η σοβαρή. 

Ήπια

Ο ασθενής έχει λιγότερες από 4 διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα με αίμα ή βλέννα

Μέτρια

Ο ασθενής έχει περισσότερες από 4 διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα με αίμα ή βλέννα

Σοβαρή

Ο ασθενής έχει περισσότερες από 4 διαρροϊκές κενώσεις την ημέρα με αίμα ή βλέννα και πυρετό, ταχυκαρδία, έντονο κοιλιακό άλγος, απώλεια βάρους, αναιμία, αδυναμία κ.α.

Ελκώδης Κολίτιδα. Ποια είναι η αιτία της βάση της συμβατικής ιατρικής; 

Για τη συμβατική ιατρική τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Περιβαλλοντολογικές συνθήκες, ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστηματος, προδιάθεση κ.α.  μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας.

Σε πολλούς ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα ανιχνεύεται το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας HLA-B27, όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ευθύνεται για την ελκώδη κολίτιδα

Ποια θεραπεία με φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες προτείνει η συμβατική ιατρική;

Η θεραπεία με χημικά φάρμακα, κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες στοχεύει στον έλεγχο της φλεγμονής και στην γενικότερη καταστολή του ανοσοποιητικό συστήματος ώστε αυτό να μην επιτίθεται στον εαυτό του. Αν μακροπρόθεσμα η φαρμακευτική αγωγή αποτύχει και ο οργανισμός δεν αντιδράει θεραπευτικά τότε ο γαστρεντερολόγος μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση στον ασθενή.

Η θεραπεία με χημικά φάρμακα, κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες είναι μια πολύ καλή πρώτη λύση για να μπορέσει ο ασθενής να ελέγξει τα συμπτώματα και να μειώσει τη φλεγμονή, όμως δεν είναι θεραπευτική γιατί τα φάρμακα και οι βιολογικοί παράγοντες δεν στοχεύουν τόσο στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας αλλά στην καταστολή του ανοσοποιητικού για να μην επιτίθεται στον εαυτό του.

Στην κλινική πράξη πολλοί ασθενείς μας μαρτυρούν ότι ορισμένες φορές, παρόλο που λαμβάνουν χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες δεν παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματα. Συνήθως μόλις σταματήσουν τα χημικά φάρμακα ή τους βιολογικούς παράγοντες τα συμπτώματα επανέρχονται και πάλι δείχνοντας για μια ακόμη φορά την παρηγορητική δράση τους. 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον γαστρεντερολόγο του και να μην αφήνει ποτέ την ελκώδη κολίτιδα χωρίς θεραπεία.

Ποια είναι η αιτία της ελκώδους κολίτιδας βάση της ολιστικής θεραπείας με διατροφή, βιταμίνες συμπληρώματα, βότανα κ.α. ;

Μια άλλη θεωρία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ολιστικούς ιατρούς είναι ότι αν καταφέρουμε με ειδικές εξετάσεις στο κύτταρο να βρούμε τις ελλείψεις στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τότε θα μπορέσουμε να λύσουμε το μυστήριο της ελκώδους κολίτιδας.

Αν και φαντάζει ιατρικά «φουτουριστικό» σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει πραγματική αιτία της ελκώδους κολίτιδας. Συνήθως η έλλειψη των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων δημιουργείται μετά την εμφάνιση της νόσου και ποτέ πριν.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται με την ολιστική μέθοδο των βιταμινών είναι η βιοδιαθεσιμότητα δηλαδή η ικανότητα του οργανισμο να τα απορροφήσει. Όσες μονάδες βιταμινών και ιχνοστοιχείων κι αν δώσουμε στον οργανισμό, αν δεν μπορέσει να τα απορροφήσει, συνήθως θα τα αποβάλλει.  

Το φαινόμενο τρύπιο μπουκάλι παρουσιάζεται και με τις βιταμίνες. Πολλοί ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα παρατηρούν ότι όσο λαμβάνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία οι εργαστηριακές τιμές τους τείνουν να βελτιώνονται άλλα μόλις σταματήσουν τη λήψη, οι τιμές επανέρχονται και πάλι στις χαμηλές τιμές.  

Επειδή οι ειδικές εξετάσεις ακριβείας δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, το κόστος τόσο των εξετάσεων όσο και των συμπληρωμάτων συνήθως είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ποια είναι η αιτία της ελκώδους κολίτιδας για τη Σύγχρονη Ομοιοπαθητική; 

Για τη σύγχρονη ομοιοπαθητική υπάρχει πάντα ένα τρίπτυχο αιτίας για την ελκώδη κολίτιδα το οποίο ισχύει και για όλα τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Κληρονομικότητα –  Οι γονείς ή οι παλαιότερες γενιές του ασθενή είχαν παρουσιάσει φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου.

Προδιάθεση – Μπορεί να μην υπάρχει κληρονομικότητα, αλλά να υπάρχει προδιάθεση ή ευαισθησία του ασθενή για ελκώδη κολίτιδα. Είναι το ευαίσθητο σημείο του οργανισμού το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Προκλητικός Παράγοντας – Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι πριν την εμφάνιση της ελκώδους κολίτιδας πέρασαν ένα έντονο στρες το οποίο ανάγκασε το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει την επίθεση στον εαυτό του προκαλώντας φλεγμονή και έλκη στο έντερο.

Μάλιστα μια σημαντική παρατήρηση από τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είναι ότι το αρχικό στρες ή μεταγενέστερα στρες συνδέονται άμεσα με τις εξάρσεις που παρουσιάζει ο ασθενής. 

Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι ασθενείς, παρόλο που βελτιώνουν το στρες ή την καθημερινότητα τους αυτό συνήθως δεν είναι αρκετό να θεραπεύσει την ελκώδη κολίτιδα. Εδώ είναι που παρεμβαίνει η σύγχρονη ομοιοπαθητική.

Νέο φάρμακο για ελκώδη κολίτιδα. Υπάρχει θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα χωρίς φάρμακα;

Όλοι οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, δικαίως, αναζητούν και πάντα θα αναζητούν έναν πιο φυσικό τρόπο αντιμετώπισης, και αν είναι εφικτό, χωρίς χημικά φάρμακα.

Η σύγχρονη ομοιοπαθητική αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για την ελκώδη κολίτιδα καθώς δεν έχει παρενέργειες ενώ μπορεί να δουλέψει παράλληλα με τα χημικά φάρμακα και τους βιολογικούς παράγοντες που ήδη λαμβάνει ο ασθενής.

Ο ρόλος της σύγχρονης ομοιοπαθητικής είναι ανοσορυθμιστικός. Η λειτουργία του ομοιοπαθητικού φαρμάκου πάει ένα βήμα πριν τη φλεγμονή. Αντί να καταστείλει τη φλεγμονή, προσπαθεί να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να μην εκτονώνει το καθημερινό στρες του ασθενή στην ελκώδη κολίτιδα, αλλά να το μεταφράσει σε μια ημικρανία ή ένα δερματικό όπως γίνεται δηλαδή σε έναν φυσιολογικό και υγιή οργανισμό.

Διατροφή για ελκώδη κολίτιδα

Αν και η διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει την ελκώδη κολίτιδα υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα, κυρίως της έξαρσης.

Οδηγίες :

Περιορισμός σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά όπως λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λακτόζη, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρές τροφές, αλκοόλ, καφεΐνη, αφεψήματα, τσάι και ανθρακούχα ποτά ιδιαίτερα όταν υπάρχει έξαρση και πολλές κενώσεις με αίμα και βλέννα.

Ο κανόνας για την διατροφή είναι ότι ο ασθενής με ελκώδη κολίτιδα είναι ο καλύτερος γιατρός του εαυτού του. Σιγά σιγά μπορεί να δοκιμάσει από μόνος του τι τον επηρεάζει και τι όχι, μπορεί να ξεκινήσει με ήπιους υδατάνθρακες όπως βρώμη και ρύζι και σιγά σιγά να προσθέτει και άλλα τρόφιμα όπως άσπρο ψωμί, μέλι, βρασμένα φρούτα, βραστό άπαχο κρέας, πουρέ πατάτας, ζυμαρικά

Έχω ελκώδη κολίτιδα. Γιατί να ακολουθήσω τη σύγχρονη ομοιοπαθητική;

Μπορώ να κάνω σύγχρονη ομοιοπαθητική θεραπεία για την ελκώδη κολίτιδα:

 • Όταν παίρνω ήδη πολλά χρόνια χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες αλλά δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στην ελκώδη κολίτιδα.
 • Ο οργανισμός μου δεν αντιδράει σε χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.
 • Θέλω ο οργανισμός μου να απορροφήσει καλύτερα τα χημικά φάρμακα και τους βιολογικούς παράγοντες που ήδη κάνω.
 • Θέλω να προστατεύσω τον οργανισμό μου από από τις παρενέργειες που τυχόν να έχω από τα χημικά και τους βιολογικούς παράγοντες.
 • Θέλω να δοκιμάσω μια θεραπευτική επιλογή χωρίς χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.
 • Όταν ο γαστρεντερολόγος μου συστήνει χειρουργική επέμβαση λόγω μη αποτελεσματικότητας των χημικών φαρμάκων ή επιδείνωσης της ελκώδους κολίτιδας
 • Θέλω να κάνω παράλληλα Σύγχρονη Ομοιοπαθητική Θεραπεία και χημικά φάρμακα, βιολογικούς παράγοντες για να έχω καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Κολονοσκόπηση σε ασθενή με ελκώδη πανκολίτιδα πριν και μετά τη σύγχρονη ομοιοπαθητική θεραπεία.

Σχόλια νοσούντων από ελκώδη κολίτιδα και νόσο Kρον Crohn (κείμενο όπως έχει γραφτεί από τον ασθενή στο google reviews)

yamaha maniac

1 review

2 months ago

Καλησπέρα σε όλους!!!!! Εμένα οι γιατροί με διέγνωσαν με επιθετική μορφή Κρον….μου έδιναν ενέσιμο βιολογικό παράγοντα  για να ρίξουν το ανοσοποιητικό χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα….ο πόνος ήταν εκεί και μεγάλωνε!!!!!! Χάρη στον κύριο Γκίκα και την ομοιοπαθητική και σε συνδυασμό με μια απλή διατροφή ο πόνος έχει ελαττωθεί και η κανονικότητα έχει επιστρέψει!!!!!!

Vlachos Themis

Local Guide·20 reviews

2 months ago

Εξαιρετικός γιατρός με άμεση αντίληψη του προβλήματος και κατανόηση.

Η πρώτη μου επαφή με τον Κο Γκίκα έγινε πριν περίπου 2 χρόνια με βασικό πρόβλημα νόσο Crohn με την οποία έχω διαγνωσθεί εδώ και περίπου 3 χρόνια.

Η επικοινωνία ήταν εξαρχής πολύ καλή και πολύ ξεκάθαρη γνωρίζοντας την δυσκολία αντιμετώπισης της πάθησης μου.

Μετά τη λήψη ιστορικού έγινε η συνταγογράφηση και ξεκίνησα την θεραπεία για το επόμενο περίπου 3μηνο.

Δεν θα πω τα κλασικά πως αμέσως είδα αποτέλεσμα γιατί η πρόοδος μου ήταν αργή και πολύ συστηματική.

Στην δέυτερη επίσκεψη μετά από περίπου 5 μήνες και από λανθασμένη λήψη αγωγής με δικό μου λάθος (μικρότερη ποσότητα) είχα δει αποτελέσματα και ως προς την Crohn με λιγότερες ενοχλήσεις ειδικά τις βραδινές ώρες αλλά κυριώς είχαν σχεδόν εξαλειφθεί τα συμπτώματα του βρογχικού άσθματος που με ταλαιπωρεί τα τελευταία 6 χρόνια.

Μετά τη νέα αγωγή στο επόμενο 3μηνο σταμάτησα τελείως την φαρμακευτική αγωγή για το βρογχικό άσθμα το οποίο έκτοτε δεν με έχει ξαναενοχλήσει.Παράλληλα η βελτίωση στη νόσο Crohn ήταν ακόμα μεγαλύτερη.Με προτροπή του γιατρού έκανα και εξέταση καλπροτεκτίνης η οποία ήταν σε πολύ καλά επίπεδα (αρνητική εξέταση για νόσο Crohn).

Από τότε και μέχρι σήμερα τίποτα δεν μου θυμίζει τη νόσο εκτός από κάποιες στιγμές το πρωί.

Να σημειώσω πως ο καφές κόπηκε αναγκαστικά καθώς όσες φορές έκανα το λάθος να πιω υπήρχε δυστυχώς επιδείνωση.

Συγχαρητήρια στον κύριο Γκίκα και για τον χαρακτήρα του καθώς είναι ο τύπος του ανθρώπου που με επιχειρήματα και με υπομονή σε βάζει σε έναν δύσκολο και σχετικά άγνωστο δρόμο,της ομοιοπαθητικής.

Evangelos Vachliotis

4 reviews

2 months ago

Ο καλύτερος γιατρός! Πραγματική σωτηρία. Το γαστρεντερικό πρόβλημα ολοένα και γίνεται καλύτερα. Μεγάλη βοήθεια και πάνω από όλα άνθρωπος. Με τη σωστή αντιμετώπιση.

stavroula aggelopoulou

3 reviews

2 years ago

Νιώθω την ανάγκη να πω δυο λόγια για τον ομοιοπαθητικό και άνθρωπο Γιώργο Γκίκα τον οποίο γνωρίζω ως ασθενής του περίπου 9 μήνες.  Πάσχω 30 χρόνια από Νόσο. Crown  .Δεν ήταν εύκολα χρόνια όσοι πάσχουν από αυτό το αυτοάνοσο νόσημα ξέρουν ,διάρροιες στενώσεις εντέρου.χειρουργια μελαγχολία δυσανεξία σε φαγητά .  Η αντιμετώπιση της νόσου ήταν με τη συμβατική ιατρική και συμβατικά φάρμακα ως επί το πλείστον το αποτέλεσμα ήταν μόλις σταματούσα τα φάρμακα η νόσος ερχόταν ποιο επιθετική . Έτσι πριν εννέα μήνες γνώρισα τον Ομοιοπαθητικό Γιώργο Γκίκα στην αρχή ήμουν επιφυλακτική.Απο την πρώτη όμως συνέδρια μαζί του  ένιωσα σιγουριά εμπιστοσύνη και αισιοδοξία ότι κάτι καλό θα γίνει ,ο τρόπος του η σιγουριά του οι γνώσεις του και η αγάπη του για αυτό που κάνει μου έδωσαν ελπίδες . Από τους πρώτους μήνες άρχισα να βλέπω διαφορα πρώτα βελτιώθηκε η διάθεση μου μετά σιγά σιγά έβλεπα και  βελτίωση  στη νόσο όλο αυτό το διάστημα ο Γιώργος Γκίκας ήταν εκεί μαζί μου όχι μόνο σαν ομοιοπαθητικός αλλά και σαν φίλος και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό. Σημερα είμαι πολύ καλά και το οφείλω στον Ομοιοπαθητικό άνθρωπο και φίλο Γιώργο Γκικα

Χαραλαμπος Τσιμπογλου

6 reviews

2 years ago

Positive: Communication, Prαofessionalism, Quality

Συνιστώ σε όσους ταλαιπωρούνται απο αυτοανοσα νοσήματα να επισκεφθείτε τον συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό γιατρό. Η κλινική εικόνα μετά τη σχετική εξέταση ηταν χωρίς φλεγμονή(καθαρή) τέθηκε σε ύφεση η εξαρση της νόσου τα συμπτώματα πολυ ήπια υπήρχαν μέρες που ξέχναγα πως υπάρχει στη ζωή μου η Ελκώδη κολίτιδα. Εχω περισσότερο όρεξη για άθληση κ όλα είναι πολύ καλύτερα. Η φυσική μου κατάσταση είναι πολύ βελτιωμένη.

giorgos grigoriadis

1 review

2 years ago

Διαγνώστηκα με ελκώδη κολιτιδα πριν απο έξι μήνες. Αποτι φάνηκε η κλασσική ιατρική μόνο χειρότερα έκανε τα πράγματα αφου μετα απο τη διακοπή των χημικών φαρμάκων και την έναρξη της ομοιοπαθητικης θεραπείας το πρόβλημα ίσως και να εχει εξαναφανιστει.

autoanosa nosimata

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

211 800 8585

Γκίκας Γεώργιος Ειδικός Ομοιοπαθητικός PDHom(UK) RSHom

Εξειδίκευση στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πιστοποιημένο Μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Αγγλίας

 

Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ 
[wprevpro_usetemplate tid=”1″]

Leave a Response