Thursday, June 13, 2024
Ομοιοπαθητικά ΠεριστατικάΟμοιοπαθητική

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ). Νέα Θεραπεία, Αίτια και Συμπτώματα.

Ποια είναι τα Συμπτώματα και η Θεραπεία του Ερυθηματώδη Λύκου; Μπορεί να υπάρξει νέα φυσική θεραπεία δίχως παρενέργειες για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ);

 

Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος; 

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού προκαλώντας φλεγμονή σε όργανα και ιστούς. Ως αυτοάνοσο νόσημα, ο οργανισμός κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, επιτίθεται στον εαυτό του και τον καταστρέφει.

Η ασθένεια ονομάστηκε λύκος (lupus στα λατινικά) τον 13ο αιώνα από τον γιατρό Rogerius ο οποίος το χρησιμοποίησε για να περιγράψει το χαρακτηριστικό εξάνθημα σχήματος πεταλούδας που εμφανίζεται στο πρόσωπο των ασθενών που θυμίζει δάγκωμα λύκου.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος μπορεί να προσβάλλει σε μεγαλύτερη συχνότητα το δέρμα και τις αρθρώσεις επηρεάζοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Συνολικά όργανα και συστήματα που μπορεί να επηρεάσει είναι:

 • Το δέρμα
 • Τις αρθρώσεις
 • Τους νεφρούς
 • Την καρδιά
 • Τους πνεύμονες
 • Τα κύτταρα του αίματος
 • Το νευρικό σύστημα κ.α.

Ο ερυθηματώδης λύκος ως αυτοάνοσο νόσημα επιλέγει για μια ακόμη φορά τον γυναικείο πληθυσμό, αφού το 87% των ασθενών με λύκο συνήθως είναι γυναικές ενώ το 12% αφορά τους άντρες. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 5 ασθενείς ανά 100.000 άτομα το χρόνο. Εμφανίζεται συνήθως στην παραγωγική ηλικία (15 – 45 ετών), αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά (παιδικός λύκος, νεανικός λύκος) και υπερήλικες.

Πόσες μορφές Λύκου υπάρχουν;

Οι βασικές μορφές του λύκου είναι:

 • Ο δισκοειδής λύκος που επηρεάζει τη λειτουργία του δέρματος
 • Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) όπου επηρεάζεται το δέρμα, τα οστά καθώς και εσωτερικά όργανα και συστήματα.

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ);

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος μπορεί να προσβάλλει όλα τα συστήματα και όργανα του ασθενούς. Μερικά συμπτώματα του λύκου είναι:

 • Εξάνθημα στο πρόσωπο που σε σχήμα πεταλούδας
 • Δερματικά εξανθήματα συνολικά στο σώμα
 • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
 • Υπερευαισθησία, εξανθήματα και αίσθημα καύσου σε μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο
 • Μυαλγίες
 • Κόπωση
 • Άφθες (άφτρες) στο στόμα
 • Ημικρανίες
 • Υπέρταση
 • Τριχόπτωση, γυροειδή αλωπεκία
 • Αναιμία
 • Φαινόμενο Raynaud (αλλαγή στην όψη των άκρων στο κρύο)
 • Πυρετός
 • Καρδιοπάθεια
 • Νεφροπάθεια
 • Δυσκολία συγκέντρωσης

Πως γίνεται η διάγνωση του Συστηματικού Ερυθυματώδη λύκου; 

Η διάγνωση του λύκου γίνεται από τον γιατρό ρευματολόγο ο οποίος βασίζεται τόσο στην κλινική εικόνα όσο και στις εργαστηριακές εξετάσεις. Ο λύκος μοιάζει με πολλά αυτοάνοσα νοσήματα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση αλλά ένα σύνολο εξετάσεων που βοηθάνε τον ρευματολόγο να κάνει τη διάγνωση του λύκου.  

Ποια είναι η αιτία του λύκου βάση της συμβατικής ιατρικής;

Για τη συμβατική ιατρική τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά. Μελέτες δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Περιβαλλοντολογικές συνθήκες, ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστηματος, προδιάθεση κ.α.  μπορεί να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ).

Ποια είναι η αιτία του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ) για τη Σύγχρονη Ομοιοπαθητική;

Για τη σύγχρονη ομοιοπαθητική υπάρχει πάντα ένα τρίπτυχο αιτίας για την εμφάνιση του λύκου το οποίο ισχύει και για όλα τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα.

Κληρονομικότητα –  Οι γονείς ή οι παλαιότερες γενιές του ασθενή είχαν παρουσιάσει αυτοάνοσα νοσήματα.

Προδιάθεση – Μπορεί να μην υπάρχει κληρονομικότητα, αλλά να υπάρχει προδιάθεση ή ευαισθησία του ασθενή για λύκο. Είναι το ευαίσθητο σημείο του οργανισμού το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Προκλητικός Παράγοντας – Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι πριν την εμφάνιση του λύκου πέρασαν ένα έντονο στρες το οποίο ανάγκασε το ανοσοποιητικό σύστημα να αρχίσει την επίθεση στον εαυτό του.

Μάλιστα μια σημαντική παρατήρηση από τους ασθενείς με λύκο είναι ότι το αρχικό στρες ή μεταγενέστερα στρες συνδέονται άμεσα με τις εξάρσεις που παρουσιάζουν.

Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι ασθενείς, παρόλο που βελτιώνουν το στρες ή την καθημερινότητα τους αυτό συνήθως δεν είναι αρκετό να θεραπεύσει τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο. Εδώ είναι που παρεμβαίνει η σύγχρονη ομοιοπαθητική.

Ποια θεραπεία με φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες προτείνει η συμβατική ιατρική;

Η θεραπεία με χημικά φάρμακα, κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες στοχεύει στον έλεγχο της φλεγμονής και στην γενικότερη καταστολή του ανοσοποιητικό συστήματος ώστε αυτό να μην επιτίθεται στον εαυτό του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κρέμες κορτιζόνης, χάπια κορτιζόνης, ενέσεις κορτιζόνης, ανοσοκατασταλτικά, μεθοτρεξάτη και βιολογικοί παράγοντες. Είναι γνωστό ότι αρκέτα από αυτά τα φαρμακα έχουν παρενέργειες αλλά ο γιατρός ρευματολόγος προτείνει στον ασθενή να εξισορροπήσει τα οφέλη που θα έχει για την αντιμετώπιση του λύκου.

Η θεραπεία με χημικά φάρμακα, κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες είναι μια πολύ καλή πρώτη λύση για να μπορέσει ο ασθενής να ελέγξει τα συμπτώματα και να μειώσει τη φλεγμονή, όμως δεν είναι θεραπευτική γιατί τα φάρμακα και οι βιολογικοί παράγοντες δεν στοχεύουν τόσο στη θεραπεία του λύκου αλλά στην καταστολή του ανοσοποιητικού για να μην επιτίθεται στον εαυτό του.

Στην κλινική πράξη πολλοί ασθενείς μας μαρτυρούν ότι ορισμένες φορές, παρόλο που λαμβάνουν χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες δεν παρατηρούν βελτίωση στα συμπτώματα. Συνήθως μόλις σταματήσουν τα χημικά φάρμακα ή τους βιολογικούς παράγοντες τα συμπτώματα επανέρχονται και πάλι δείχνοντας για μια ακόμη φορά την παρηγορητική δράση τους.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό ο ασθενής να είναι πάντα σε επικοινωνία με τον ρευματολόγο του και να μην αφήνει ποτέ τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο χωρίς θεραπεία.

Υπάρχει φυσική θεραπεία για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) χωρίς Χημικά Φάρμακα;

Όλοι οι ασθενείς με Λύκο, δικαίως, αναζητούν και πάντα θα αναζητούν έναν πιο φυσικό τρόπο αντιμετώπισης, και αν είναι εφικτό, χωρίς χημικά φάρμακα.

Η σύγχρονη ομοιοπαθητική αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό εργαλείο για τον Λύκο καθώς δεν έχει παρενέργειες ενώ μπορεί να δουλέψει παράλληλα με τα χημικά φάρμακα και τους βιολογικούς παράγοντες που ήδη λαμβάνει ο ασθενής.

Ο ρόλος της σύγχρονης ομοιοπαθητικής είναι ανοσορυθμιστικός. Η λειτουργία του ομοιοπαθητικού φαρμάκου πάει ένα βήμα πριν τη φλεγμονή. Αντί να καταστείλει τη φλεγμονή, προσπαθεί να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να μην εκτονώνει το καθημερινό στρες του ασθενούς στον Λύκο αλλά να το μεταφράσει σε ένα ήπιο σύμπτωμα όπως γίνεται δηλαδή σε έναν φυσιολογικό και υγιή οργανισμό.

Έχω Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ). Γιατί να ακολουθήσω τη Σύγχρονη Ομοιοπαθητική;

Μπορώ να κάνω σύγχρονη ομοιοπαθητική θεραπεία για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο:

Όταν παίρνω ήδη πολλά χρόνια χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες αλλά δεν υπάρχει σημαντική βελτίωση στον Λύκο.

Ο οργανισμός μου δεν αντιδράει σε χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Θέλω ο οργανισμός μου να απορροφήσει καλύτερα τα χημικά φάρμακα και τους βιολογικούς παράγοντες που ήδη κάνω.

Θέλω να προστατεύσω τον οργανισμό μου από από τις παρενέργειες που τυχόν να έχω από τα χημικά και τους βιολογικούς παράγοντες.

Θέλω να δοκιμάσω μια θεραπευτική επιλογή χωρίς χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Θέλω να κάνω Σύγχρονη Ομοιοπαθητική Θεραπεία παράλληλα με χημικά φάρμακα, βιολογικούς παράγοντες για να έχω καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Σχόλια νοσούντων από Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (κείμενο όπως έχει γραφτεί από τον ασθενή στο google reviews)

 • ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΛΥΚΟΣ. Είμαι 37 ετών και πάσχω από αυτή τη νόσο περίπου εδώ κι 1,5 χρόνο, ύστερα από μια περίοδο έντονου στρες. Είχα διάφορα συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, πόνους και μαγκώματα στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και πρηξίματα στα χέρια και στα πόδια. Υπήρξαν μέρες που δεν μπορούσα να κρατήσω ένα ποτήρι νερό ή να ανοίξω το καπάκι ενός μπουκαλιού. Ξεκίνησα λοιπόν θεραπεία με κορτιζόνη και χημικά φάρμακα. Στην αρχή είχα μια βελτίωση, αλλά αργότερα η κατάσταση μου όλο και χειροτέρευε, με αποτέλεσμα ο γιατρός μου να αυξήσει τα φάρμακα μου. Είχα πάθει κατάθλιψη. Συνεχώς αυξανόμενα φάρμακα με μηδέν αποτέλεσμα. Μέχρι που συνάντησα μια φίλη που πάσχει κι αυτή από λύκο και μου πρότεινε τον κ. Γκίκα. Ε, λοιπόν, μόνο σε δύο μήνες άλλαξε η ζωή μου. Βέβαια, έχω ακόμα δρόμο μπροστά μου. Παρόλ’ αυτά, τη βελτίωση που έχω με την ομοιοπαθητική σε δύο μήνες δεν την είχα ποτέ εδώ κι ένα χρόνο με τα χημικά φάρμακα που έπαιρνα. Είμαι πολύ καλύτερα σε σωματικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο. Άρχισα να απολαμβάνω ξανά τη ζωή μου, τα παιδιά και τον σύζυγό μου. Ακόμα και η μόνιμη κοκκινίλα στο πρόσωπο μου στο σχήμα πεταλούδας έχει εξαφανιστεί, (θα ξέρουν όσοι πάσχουν από λύκο), όπου η κοκκινίλα σημαίνει έξαρση της νόσου. Τώρα πια κοιμάμαι καλύτερα τα βράδια και τα πρωινά ξυπνάω χωρίς τους έντονους πόνους σ’ όλο μου το σώμα!
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Γκίκα για όλα, να είστε πάντα καλά!!!

 • Δεν πίστευα ποτέ πως σε τόσο συντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσα να δω βελτίωση στον οργανισμό μου. Πάσχω απο Λυκο και οι πονοι έχουν ελάχιστοποιηθει. Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο καλή δουλειά που κάνετε.

Φωτογραφίες Ασθενών με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο που έχει αναλάβει ο Ειδικός Ομοιοπαθητικός κ.Γκίκας.

autoanosa nosimata

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

211 800 8585

Γκίκας Γεώργιος Ειδικός Ομοιοπαθητικός PDHom(UK) RSHom

Εξειδίκευση στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πιστοποιημένο Μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Αγγλίας

 

Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ 
[wprevpro_usetemplate tid=”1″]

Leave a Response