Νέα Θεραπεία Ψωρίασης. Τι είναι, Συμπτώματα, Αίτια, Μετάδοση, Φωτογραφίες Ασθενών.
Τι είναι η Ψωρίαση;
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση φελγμονώδης διαταρχή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από υποτροπές, εξάρσεις και υφέσεις και για αυτό είναι δύσκολη η θεραπεία της με χημικά φάρμακα, κρέμες κορτιζόνης και αλοιφές.
Η λέξη ψωρίαση προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ψώρος» που σημαίνει λέπι, κάτι που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό στις δερματικές βλάβες των ασθενών.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει παρουσιάσει ψωρίαση. Στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση εκτιμάται στις 200.000.
Πως μεταδίδεται η ψωρίαση;
Η ψωρίαση δεν είναι μεταδιδόμενο νόσημα καθώς ανήκει στα αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα. Ο οργανισμός, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, επιτίθεται στον εαυτό του και απρρυθμίζει τον φυσικό κύκλο των δερματικών κυττάρων που συνήθως είναι στις 28 μέρες.
Στους ασθενείς με ψωρίαση, η ανανέωση των δερματικών κυττάρων γίνεται πολύ πιο γρήγορα αφού μπορεί να φτάσει από 4 εως 7 μέρες με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και να προκαλούν τις δερματικές βλάβες γνωστές ως ψωριασικές πλάκες (είναι συνήθως ευρθές, με λευκές φολίδες και προκαλούν φαγούρα)
Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωρίασης;
Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και έντονα, επηρεάζοντας την ζωή και την καθημερινότητα του ασθενούς με ψωρίαση. Μερικά από αυτά είναι:
Ψωρίαση στα Νύχια
- Χρόνια δερματική ερυθηματώδης (κόκκινη) περιοχή που χειροτερεύει με τη πάροδο του χρόνου
- Ξαφνική εμφάνιση πολλών μικρών κόκκινων δερματικών βλαβών που καλύπτονται με λέπια και συνήθως παρουσιάζουν φαγούρα
- Παχιές δερματικές ερυθρές βλάβες που συνήθως καλύπτονται με λευκές φολίδες(λέπια)
- Δυστροφικά κίτρινα νύχια που καταστρέφονται και γίνονται εύθραυστα
- Ξηρότητα, σχισμές και αιμορραγία στις ψωριασικές πλάκες
- Χρόνιες δερματικές πλάκες που αντιδρούν σε κρέμες κορτιζόνης αλλά συνυπάρχει και πόνος στις αρθρώσεις
- Πόνος στις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα) χώρις να συνυπάρχουν δερματικές ή ψωριασικές πλάκες
- Βλεφαρίτιδα
- Φαγούρα, πόνος και αίσθημα καύσου και ευαισθησία στο άγγιγμα που μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα του ύπνου
Πως γίνεται η Διάγνωση της Ψωρίασης;
Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται από τον δερματολόγο, μετά από κλινική εξέταση. Συνήθως ο δερματολόγος θα αξιολογήσει τις δερματικές βλάβες και θα μας πει τον τύπο της ψωρίασης.
Τύποι Ψωρίασης
Κατά πλάκας Ψωρίαση
Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ψωρίασης και επηρεάζει συνήθως περιοχές όπως τα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό και το τριχωτό της κεφαλής. Οι ψωριασικές πλάκες είναι κόκκινες και λευκές, το δέρμα παρουσιάζει πάχυνση, απολέπιση και κνησμό.
Ψωρίαση στον Αγκώνα
Σταγονοειδής Ψωρίαση
Εμφανίζεται, κυρίως στον κορμό, μερικές εβδομάδες μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (στρεπτοκοκκική λοίμωξη). Εμφανίζεται ως μικρές κόκκινες δερματικές βλάβες με κνησμό. Συνήθως υποχωρεί μόνο του.
Ανάστροφη Ψωρίαση
Εμφανίζεται συνήθως σε υπέρβαρα άτομα στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, κάτω από το στήθος και γενικότερα σε περιοχές όπου το δέρμα κάνει πτυχές (διπλώνει). Ο τύπος αυτός μπορεί να διανγωνσθεί λανθασμένα ως μυκητιασική λοίμωξη.
Φλυκταινώδης Ψωρίαση
Χαρακτηρίζεται από σχηματισμό φλυκταινών(περιέχουν πύον) κυρίως στις παλάμες και στα πέλματα. Η γενικευμένη μορφή του τύπου αυτού μπορεί να προσβάλλει όλες τις περιοχές του σώματος.
Ερυθροδερμική Ψωρίαση
Σοβαρός τύπος ψωρίασης όπου παρουσιάζεται ερυθρότητα σε όλο το δέρμα.
Ψωρίαση του Τριχωτού της Κεφαλής
Επηρεάζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με ψωρίαση.
Ψωρίαση στα Νύχια (Ψωριασική Ονυχία)
Συχνά μπορεί να διαγνωσθεί λανθασμένα και ως ονυχομυκητίαση.
Ψωριασική Αρθρίτιδα
Περίπου το 30% των ασθενών με ψωρίαση θα παρουσιάσει ψωριασική αρθρίτιδα. Για αυτό είναι σημαντικό η θεραπεία της ψωρίασης να γίνεται με φυσικό τρόπο και στην πραγματική αιτία.
Η συχνή θεραπεία της ψωρίασης με κρέμες κορτιζόνης, αλοιφές και ανοσοκαταστολή μπορεί να ‘αναγκάσει’ το ανοσοποιητικό σύστημα να αφήσει τις δερματικές βλάβες και να επηρεάσει τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα).
Πως εξετάζει ο δερματολόγος τον ασθενή με ψωρίαση;
Συνήθως ο ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει την δερματολογική αξιολόγηση στις βλάβες για να γίνει η διάγνωση της ψωρίασης. Επίσης κλινική αξιολόγηση θα γίνει και μυοσκελετικά, κυρίως για δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνυπάρχει και ψωριασική αρθρίτιδα.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για την ψωρίαση. Συνήθως οι εξετάσεις των ασθενών με ψωρίαση μπορεί να παρουσιάζουν:
- Αρνητικό Ρευματοειδή Παράγοντα(RF)
- Φυσιολογικές τιμές Ταχύτητας Καθίζησης Ερυρθών(Τ.Κ.Ε)
- Ουρικό Οξύ αυξημένο
Η ψωριασική αρθρίτιδα θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα).
Πως θεραπεύεται η ψωρίαση με χημικά φάρμακα;
Συνήθως η θεραπεία της ψωρίασης με χημικά φάρμακα περιλαμβάνει:
- Τοπικές κρέμες κορτιζόνης και αλοιφές (0,025 – 0,1%)
- Τοπικά παράγωγα βιταμίνης D
- Τοπικά ρετινοειδή
- Σαλικυλικό οξύ
- Πίσσα
- Τοπικές κρέμες ενυδάτωσης
- Αντιμεταβολίτες
- Ενδομυϊκή ένεση κορτιζίνης
- Βιολογικοί Παράγοντες
- Φωτοθεραπεία
Για την θεραπεία της ψωρίασης με χημικά μέσα η Αμερικάνικη Ακαδημία Δερματολογίας (AAD ) οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες είναι οι εξής:
- Χρήση μεθοτρεξ. (αντιμεταβολίτες) για όσο καιρό έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα και δεν προκαλεί παρενέργειες( όπως αυξημένες τρανσαμινάσες) στον ασθενή.
- Χρήση κυκλοσπορ.
- Βιολογικοί Παράγοντες όταν αποτυγχάνουν τα παραπάνω με περιόδους αποχής για την αποφυγή παρενεργειών.
- Συνδυαστική θεραπεία με αντιμεταβολίτες και βιολογικούς παράγοντες
Παρόλο που έχουν γίνει σπουδαία βήματα στη θεραπεία της ψωρίασης και των δερματικών διαταρχών γενικότερα το πρόβλημα της ουσιαστικής θεραπείας παραμένει.
Μετά από καιρό ο ασθενής με χρόνια ψωρίαση αντιλαμβάνεται ότι όσο χρησιμοποιεί τοπικές λύσεις κορτιζόνης και ανοσοκαταστολής μπορεί να έχει παροδικό θεραπευτικό αποτέλεσμα αλλά μόλις τις σταματήσει η ψωρίαση συνήθως επανέρχεται.
Στην καθημερινή κλινική πράξη πολλοί ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν ότι οι κρέμες κορτιζόνης και οι άλλες λύσεις ανοσοκαταστολείς δεν έχουν κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα καθώς ο οργανισμός τους με τη πάροδο του χρόνου τα ”συνήθισε”.
Πως θεραπεύουμε την ψωρίαση με τη Σύγχρονη Ομοιοπαθητική;
Η σύγχρονη ομοιοπαθητική είναι ένας φυσικός και χωρίς παρενέργειες τρόπος για τη θεραπεία της ψωρίασης. Ο ρόλος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι ανοσορυθμιστικός.
Αντί να καταστείλουν συνολικά τις λειτουργίες του οργανισμού, δρουν ρυθμίζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος αφού ο ρυθμός ανανέωσης των δερματικών κυττάρων επανέρχεται στην κανονικότητα.
Σε ποιους ασθενείς ταιριάζει η θεραπεία της ψωρίασης με τη σύγχρονη ομοιοπαθητική;
Η θεραπεία της ψωρίασης με τη σύγχρονη ομοιοπαθητική ταιριάζει όταν:
- Θέλουμε να χρησιμοιήσουμε μια πιο φυσική και χωρίς παρενέργειες μέθοδο πριν καταφύγουμε σε χημικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες
- Χρησιμοποιούμε ήδη κρέμες κορτιζόνης και βιολογικούς παράγοντες αλλά παρουσιάζουν μειωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα
- Χρησιμοποιούμε κρέμες κορτιζόνη και βιολογικούς παράγοντες που παρουσιάζουν παρενέργειες
- Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυαστικά και χημικα φάρμακα ανοσοκαταστολής και ομοιοπαθητικά φάρμακα για γρηγορότερη αποτοξίνωση του οργανισμού
Σχόλια νοσούντων από ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα (κείμενο όπως έχει γραφτεί από τον ασθενή στο google reviews)
3 years ago
Συστήνω ανεπιφύλακτα την ομοιοπαθητική καθότι εγω πήγα με πολλα θεμα ΤΑ υγείας στον κύριο γκικας και το σημαντικό μου θεμα ήταν η ψωριαση η θεραπεία του με έχει βοηθήσει πάρα πολύ και τον Ευχαριστώ για αυτο τον εμπιστευομε απόλυτα!!
a year ago
Ξεκίνησα πριν δύο μήνες θεραπεία μπας και γλιτώσω από τη ψωριασικη αρθρίτιδα. Είμαι ήδη πολύ καλύτερα. Δοκιμάστε
a year ago
ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ Κ ΕΓΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΠΡΙΝ 13 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΑ ΦΛΥΚΤΑΙΝΩΔΗΣ ΨΩΡΙΑΣΗ . ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΝΕ ΤΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ .ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΤΟ 2018 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΣΤΡΕΣ.ΞΑΝΑ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ , ΦΑΡΜΑΚΑ . ΕΚΑΝΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΥΚΛΟΣΠΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΞΑΡΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ. ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΗ.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΔΕΝ ΑΡΓΗΣΑΝ ΟΜΩΣ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ ,ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΩ Σ ΟΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΣΥΝΤΟΜΑ. Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΡΧΗΣΕ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ,ΓΟΝΑΤΑ,ΧΕΡΙΑ, ΔΑΧΤΥΛΑ, ΠΛΑΤΗ.ΔΕΝ ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ. ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ. ΚΑΙ ΜΑΖΙ Μ ΑΥΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΗΚΩΘΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΠΟΤΗΡΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ ΑΠ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.Η ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ. ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΨΑΞΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΟΝ Κ. ΓΚΙΚΑ.
ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ (ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΤΡΕΛΑ)
ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΔΗ ΗΜΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, Ο ΠΟΝΟΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ. ΕΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΝ ΚΟΥΡΑΣΤΩ.Μ Ο Ν Ο ΛΙΓΑ ΠΟΝΑΚΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ. Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΗΡΕΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΧΩΝΟΜΑΙ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ!!!
Φωτογραφίες Ασθενών που έχει αναλάβει ο Ειδικός Ομοιοπαθητικός κ.Γκίκας.
Ψωρίαση στο Πρόσωπο
Ψωρίαση στην Πλάτη
Ψωρίαση στα Χέρια
Ψωρίαση στα Χέρια
Ψωρίαση στην Πλάτη
Ψωρίαση στον Αγκώνα
Ψωρίαση στον Αγκώνα
https://www.youtube.com/watch?v=61KsRjMY-u8https://www.youtube.com/watch?v=Xr2_ybJOveIhttps://www.youtube.com/watch?v=zMOXsWO3sX0Κλείστε το ραντεβού σας εδώ
211 800 8585
Γκίκας Γεώργιος Ειδικός Ομοιοπαθητικός PDHom(UK) RSHom
Εξειδίκευση στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα
Πιστοποιημένο Μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Αγγλίας
Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ
[wprevpro_usetemplate tid=”1″]