Friday, September 20, 2024
Αλλεργίες

Αλλεργική Ρινίτιδα

Ομοιοπαθητική θεραπεία αλλεργικής ρινίτιδας

Πως μπορεί να βοηθήσει η ομοιοπαθητική στη χρόνια αλλεργική ρινίτιδα;

Τι είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα ;

Η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι μια φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου. Εντοπίζεται στις αναπνευστικές αλλεργίες και  διαχωρίζεται σε εποχιακή και χρόνια ή ‘ολοετής’. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες όμως του οργανισμού ARIA(Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) o Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας(WHO) κατέταξε την Αλλεργική Ρινίτιδα σε δυο νέες κατηγορίες, τη διαλείπουσα η οποία διαρκεί λιγότερο από 4 μέρες την εβδομάδα ή συνολικά λιγότερο από 1 μήνα και την εμμένουσα η οποία διαρκεί περισσότερο από 4 μέρες την εβδομάδα ή συνολικά περισσότερο από 1 μήνα.

Πόσο συχνή είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα ;

Η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι η πιο συχνή αλλεργική πάθηση που προσβάλλει μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού σε ποσοστό 10 – 25 % . Τα περισσότερα άτομα προσβάλλονται κατά τη παιδική και εφηβική ηλικία και για αυτό απαιτείται θεραπεία καθώς η αλλεργική ρινίτιδα έχει άμεση συσχέτιση με το βρογχικό άσθμα. Η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να επηρεάζει 1 στα 2 παιδιά ενω τους ενήλικες σε λίγο μικρότερο ποσοσοτό ( 1 στους 3).

Από τι προκαλείται η Αλλεργική Ρινίτιδα ;

Η Αλλεργική Ρινίτιδα προκαλείται όταν το αλλεργικό άτομο εισπνεύσει διάφορα σωματίδια τα οποία ονομάζονται αεροαλλεργιογόνα(οι γύρεις, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης , τα επιθήλια των ζώων και οι μύκητες).

Τα αεροαλλεργιογόνα είναι γενικά αβλαβείς ουσίες, όμως σε ορισμένους οργανισμούς (αλλεργικούς ασθενείς) το ανασοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει ως ‘εχθρούς’  με αποτέλεσμα να παράγει διάφορες ουσίες (π.χ. ισταμίνη) οι οποίες ευθύνονται για τα τελικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας όπως καταρροή, μπούκωμα, φτέρνισμα, κνησμός κ.α.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης της Αλλεργικής Ρινίτιδας ;

Κάποιοι παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλλεργικής Ρινίτιδας είναι οι εξής:

Οικογενειακό Ιστορικό – Η κληρονομικότητα αλλά και η γενετική προδιάθεση είναι σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλλεργικής Ρινίτιδας. Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας εχει Αλλεργική Ρινίτιδα ή οποιαδήποτε αλλεργία υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης και σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας.

Άσθμα – Η Αλλεργική Ρινίτιδα εχει άμεση συσχέτιση με το άσθμα. Μεγάλο μέρος των ασθενών με άσθμα έχουν Αλλεργική Ρινίτιδα και επακόλουθα ασθενείς με Αλλεργική Ρινίτιδα ενδεχομένως έχουν ή θα εμφανίσουν άσθμα.

Φύλο και Ηλικία – Όπως προαναφέραμε η Αλλεργική Ρινίτιδα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη παιδική ηλικία από ότι στους ενήλικες ενω επιλέγει περισσότερο τα αγόρια από ότι τα κορίτσια.

Παθητικό Κάπνισμα – Τα παιδιά τα οποία εκτίθονται τακτικά σε καπνό τσιγάρου στα πρώτα χρόνια της ζωής τους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλλεργική Ρινίτιδα.

Άλλες Αλλεργίες – Άτομα τα οποία υποφέρουν από οποιαδήποτε αλλεργία έχουν και αυτά με τη σειρά τους αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλλεργικής Ρινίτιδας.

Πως επηρεάζει την καθημερινότητα η Αλλεργική Ρινίτιδα ;

Η επηρροή της Αλλεργικής Ρινίτιδας  στη καθημερινότητα του αλλεργικού ασθενή έχει σχέση με τη βαρύτητα της. Όταν είναι ήπια τοτε ο ύπνος και οι ημερήσιες δραστηριότητες είναι φυσιολογικές (σχολείο, εργασία, γυμναστική κ.α.) καθως και τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά.

Όταν όμως είναι σοβαρή οι επιπτώσεις αλλάζουν, η επιρροή στη γενικότερη ποιότητα ζωής είναι υψηλή. Τα παιδιά έχουν μειωμένη επίδοση στο σχολείο, κάνουν συχνά απουσίες και γενικά παρουσιάζουν διαταραχές στη συμπεριφορά τους ενώ οι ενήλικες παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις απουσιάζουν και από την εργασία τους. Και στις δυο ηλικιακές κατηγορίες όμως εχουμε διαταραχές ύπνου με μια σειρά από επιβαρυντικά συμπτώματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς με Αλλεργική Ρινίτιδα παρουσιάζουν γενικότερη κόπωση,αυπνία ακόμα και ευερεθιστότητα.

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η Αλλεργική Ρινίτιδα ;

-Φαρμακευτική Αγωγή

Αντιισταμινικά σε σπρέυ ή χάπια – Η δράση τους εμποδίζει τη παραγωγή ισταμίνης από τον οργανισμό. Δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα αλλά  μειώνουν ως ένα βαθμό τα συμπτώματα. Σε περίπτωση όμως που η μύτη είναι μπουκωμένη δεν έχουν καμία ευεργητική επίδραση.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία.

Σταγόνες για τα μάτια – Μπορούν να μειώσουν τον κνησμό και το πρήξιμο των ματιών.

Κορτιζόνη – Μπορούμε να τη βρούμε σε πολλές μορφές (εισπνεόμενη, αλοιφή, χάπι, ένεση κ.α.). Μπορεί να μειώσει την φλεγμονή η συνεχής ή μακροχρόνια όμως χρήση της, ιδιαίτερα στα παιδιά,  είναι επιβαρυντική για την υγεία (καταρράκτης, οστεοπόρωση, γλαύκωμα, γαστρικό έλκος κ.α.)

-Βότανα – Υπάρχουν διάφορα βότανα όμως και αυτά με τη σειρά τους δεν θα αντιμετωπίσουν την Αλλεργική Ρινίτιδα και στις περισσότερες φορές θα δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση

– Αποφυγή – Η αποφυγή είναι αρκετά δύσκολη καθώς εάν ο ασθενής έχει αλλεργία στη σκόνη ή στη γύρη θα είναι δύσκολο να μην έρχεται σε επαφή μαζι τους. Ιδιαίτερα η γύρη μπορεί να ‘ταξιδέψει’ εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα αντίστοιχα δένδρα και φυτά.

Εναλλακτική Απευαισθητοποίηση  – Μια ισχυρή θεραπεία για την αντιμετώπιση της Αλλεργικής Ρινίτιδας αλλά και για κάθε είδος αλλεργίας. Σκοπός της είναι η καταπολέμηση της αίτιας ,δηλαδή η απευαισθητοποίηση του οργανισμού από τις διάφορες ουσίες που του προκαλούν την αλλεργία( αλλεργιογόνα). Τα αποτελέσματα της είναι άμεσα και μόνιμα ενώ εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες

Τέλος η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να δώσει μια οριστική λύστη στην αντιμετώπιση της αλλεργίας καθώς ισορροπεί τον ασθενή ψυχικά και σωματικά, ρυθμίζοντας την λάθος αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θελω να μάθω περισσότερα για την Εναλλακτική Απευαισθητοποίηση

Απευαισθητοποίηση Αλλεργιών

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Copyright Biomedicus® All rights reserved.

Leave a Response