Thursday, June 13, 2024
Ομοιοπαθητική

Οδηγίες Λήψης και Φύλαξης Ομοιοπαθητικού Φαρμάκου

Πως φυλάσσονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής Θεραπείας :

Να αποφεύγεται η φύλαξη του ομοιοπαθητικού  σε σημεία εκτεθειμένα στον ήλιο, την υγρασία, στο ψυγείο ή σε έντονες οσμές. Εάν το ομοιοπαθητικό φάρμακο όμως είναι ερμητικά κλειστό σε ειδικά γυάλινα φιαλίδια τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αδρανοποίησης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Πολύ σημαντικό πλέον στις μέρες μας είναι η αποφύγη φύλαξης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου δίπλα σε κινητό τηλέφωνο ή φούρνο μικροκυμάτων. Ειδικότερα το πρώτο είναι ικανό να αδρανοποιήσει το ομοιοπαθητικό φάρμακο ακόμα και σε άποσταση 25 εκ.  Είναι σημαντικό επίσης να φυλάσσουμε τα ομοιοπαθητικά σε ειδικές συσκευασίες  αλουμινίου.

Το ομοιοπαθητικό πρέπει  να λαμβάνεται πάντα με άδειο στομάχι. Να αποφεύγεται η λήψη τροφής ή το κάπνισμα τουλάχιστον για μια ώρα  μετά τη λήψη του ομοιοπαθητικού.

Κατά τη διάρκεια της λήψης ομοιοπαθητικών φαρμάκων αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία να αποφεύγεται η χρήση κατά το δυνατόν:

Καφέ και  ντεκαφεινέ ( επιτρέπονται και διατίθενται υποκατάστατα του ελληνικού και του στιγμιαίου καφέ από κριθάρι, ρεβύθι  κ.α.) Ο καφές όπως και οι υπόλοιπες απαγορευμένες τροφές που αναφέρονται εδώ, αντιδοτούν την ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλαδή αδρανοποιούν τη θεραπευτική επίδραση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Επίσης τα αποτελέσματα αντιδότησης της θεραπείας μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγηση της ομοιοπαθητικής θεραπείας απο τον Ομοιοπαθητικό σας.

Αναψυτικά τύπου κόλα (επιτρέπεται όμως το τσάι του βουνού ή ροφήματα σοκολάτας σε περιορισμένη ποσότητα)

Μέντα ( τσίχλες, καραμέλες με μέντα, οδοντόκρεμες, επιτρέπονται όμως οι οδοντόκρεμες που δεν έχουν μέντα, όπως οι παιδικές, όσες έχουν γλυκάνισο ή δυόσμο ).

Καμφορά (ναφθαλίνη, καμφορούχες αλοιφές κ.α.)

Ευγενόλη ή γαρυφαλέλαιο (καλλυντικά, φαρμακευτικά σκευάσματα, οδοντόκρεμες κα.)

Ρωτήστε τον Ομοιοπαθητικό σας εάν μπορείτε να λαμβάνετε χημικά φάρμακα(κορτιζόνη, αντιβιωτικά κ.α) παράλληλα με την ομοιοπαθητική θεραπεία.

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

11 Comments

 1. Καλησπέρα σας ! Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσον είναι ασφαλή η μεταφορά των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στις αποσκευές κατά τη διάρκεια αεροπορικής πτήσης .Σκοπεύω να ταξιδέψω με αεροπλάνο και με απασχολεί το γεγονός αυτό . Ευχαριστώ!

 2. Καλημερα σας. Για ποιο λόγο αδρανοποιούνται απο κινητα και φουρνους μικροκυμάτων ;

  1. Καλησπέρα σας,

   Έρευνες δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνο και οι φούρνοι μικροκυμάτων ενδεχομένως να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των ομοιπαθητικών φαρμάκων όποτε προσπαθούμε πάντα να τα αποθηκεύουμε σε μέρη μακριά από αυτά.

 3. Πριν είκοσι ή περισσότερα χρόνια ακολούθησα για πρόβλημά μου υγείας ομοιοπαθητική αγωγή και ανέρωσα πλήρως. Τελευταία αισθάνθηκα να εμφανίζονται τα ίδια της τοτε ασθενείας μου συμπτώματα και άρχισα την τότε αγωγή.Ευρίσκομαι περί το τέλος της.Πραγματι, αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος, Όμως ολίγα συμπτώματα εμμένουν. Μετά ταύτα,μπορώ να επαναλάβω την ίδια αγωγή με το σχήμα που αρχικά μου εδόθη, δηλαδή τις αρχικες´ κάψουλες(τρεις) και στη συνέχεια τις άλλες τριάντα;
  Ευχαριστώ

 4. Κύριε Γκίκα η ερώτησή μου είναι αν μετά το πέρας της θεραπείας μου με ομοιοπαθητικά φάρμακα εμμένουν ολίγα συμπτώματα της ασθένειας (όπως π.χ κάποιες αόριστες φοβίες περί επανεμφανίσεώς της και άλλες) μπορώ να επαναλάβω την ίδια αγωγή με το ίδιο σχήμα της δηλ. λήψη των αρχικών καψουλών και στη συνέχεια τις άλλες τριάντα;
  Ευχαριστώ πολύ καί ζητώ συγγνώμη για την ενόχληση.

   1. Καλησπέρα σας, πήρα ομοιοπαθητικο φάρμακο και δεν το μάσησα μόνο το κατάπια με νερό, θα κάνει την ίδια δουλειά?
    Ευχαριστώ πολύ

 5. Καλησπέρα, γιατρέ!
  Πήρα προ ολίγου pulsatilla και δεν γνώριζα αυτό που γράφετε περί κινητού. Δεν ξέρω αν το άφησα δίπλα και για πόση ώρα. Θεωρείτε ότι πρέπει να το ξανααγοράσω καλού κακού;
  Ευχαριστώ πολύ

 6. Kalispera sas, meta apo posi wra prepei na faw afou lavw to omoiopathitiko farmako? Euxaristw polu.

Leave a Response