Thursday, June 13, 2024
Ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική Θεραπεία… Για όλες τις ασθένειες?

Ποιες ασθένειες αντιμετωπίζονται με την ομοιοπαθητική θεραπεία;

Πως μπορεί ο ομοιοπαθητικός στην αθήνα να με βοηθήσει για τα χρόνια προβλήματα υγείας μου;

Ομοιoπαθητική Θεραπεία, Ασθενείς ή Ασθένειες…

Η Ομοιοπαθητική θεωρείται πλέον μια απο τις πιο ισχυρές εναλλακτικές θεραπείες ενώ κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές/ασθενείς. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) αναγνώρισε οτι η Ομοιοπαθητική είναι το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα θεραπείας στον κόσμο μετά την Αλλοπαθητική Ιατρική.

Εδώ είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε την διαφορά που έχει η Αλλοπαθητική Ιατρική από την Ομοιοπαθητική, κάτι το οποίο έχει κάνει φυσικά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO),  αφού λόγω της κατάταξης θεωρεί διαφορετικά τα δύο μεταξύ τους θεραπευτικά συστήματα.

Η Αλλοπαθητική Ιατρική ή κοινώς Ιατρική χρησιμοποιεί για την θεραπεία χημικά φάρμακα τα οποία έχουν την ιδιότητα να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα(σε ιστούς,όργανα, βιοχημικές αλλαγές κ.α.). Ενώ στην αρχή έδωσαν ελπίδα για σημαντικές θεραπείες με την πάροδο του χρόνου ο ασθενής αντιλήφθηκε οτι η χρήση τους είναι απλά συντηρητική και όχι θεραπευτική. Αυτό σημαίνει οτι ένα άτομο με χοληστερίνη θα πρέπει να λαμβάνει στατίνες για την χοληστερίνη ή ενέσιμη ινσουλίνη για την υπολοιπή ζωή του καθώς αν σταματίσει τη λήψη των φαρμάκων αυτών, οι τιμές του σακχάρου ή της χοληστερίνης θα εκτοξευτούν εκ νέου στα επίπεδα προ της λήψης.

Με λίγα λόγια, σκοπός των χημικών φαρμάκων είναι να καλύπτουν ή να ‘κουκουλώνουν’ το πρόβλημα υγείας και όχι να το θεραπεύσουν πλήρως.  Όπως είναι γνωστό οι παρενέργειες τους είναι παρά πολλές και δυστυχώς μακροπρόθεσμες.  Όπως είχε πει και ο Βολταίρος ‘’Οι γιατροί δίνουν φάρμακα για τα οποία ξέρουν λίγα, για να θεραπεύσουν ασθένειες για τις οποίες ξέρουν λιγότερα, σε ασθενείς για τους οποίους δεν ξέρουν τίποτα’’

Από την άλλη η Ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί για την θεραπεία ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία δεν δρούν στους ιστούς αλλά σε ανώτερα επίπεδα του ανθρώπινου σώματος, τα οποία έχουν την ιδιότητα να αντιμετωπίσουν την αιτία του προβλήματος, να μειώσουν την προδιάθεση του οργανισμού σε χρόνιες παθήσεις , να δώσουν λύση στο πρόβλημα ώστα να υπάρξει πλήρη θεραπεία του οργανισμού χωρίς να απαιτείται ο ασθενής να λαμβάνει σε καθημερινή βάση ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες και για αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθούν άφοβα ακόμα και από παιδιά ή εγκύους. Αν και δεν υπάρχει άμεσως κίνδυνος για την υγεία μας, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τον Ομοιοπαθητικό Θεραπευτή μας καθώς η μακροχρόνια λανθασμένη χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων μπορεί να επιφέρει τέτοιες αλλαγές ώστε ακόμα και ο πιο έμπειρος Ομοιοπαθητικός να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα υγείας μας.

Η Ομοιοπαθητική κέρδισε την καρδιά μας όχι με υποσχέσεις  αλλά με αποτελέσματα. Μας κέρδισε όταν έδωσε λύση σε έναν χρόνιο πονοκέφαλο, σε μια φοβία που δεν μας άφηνε να ζήσουμε φυσιολογικά, σε ένα άγχος που μας απέτρεπε από το να δείξουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, όταν είδαμε το παιδί μας να ‘καίγεται’ στον πυρετό ή είχε ωτίτιδα  ο οποίος υποχώρησε μέσα σε λίγες ώρες καθώς και σε πολλά άλλα καθημερινά παραδείγματα.

Όμως για αυτούς που δεν την γνωρίζουν, η κριτική είναι σκληρή καθώς το πρώτο ερώτημα που τους έρχεται στο μυαλό είναι αν μπορεί να θεραπεύσει ανίατες ασθένειες και όχι αν μπορούν να την χρησιμοποιούν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Το ουσιαστικό ερώτημα όμως που πρέπει να κάνουμε είναι, αν σε πολλές περιπτώσεις υγείας , αν σε οξείες ή χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την Ομοιοπαθητική αντί να λάβουμε χημικά φάρμακα.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όμως μια σημαντική διαφορά της Ομοιοπαθητικής σε σχέση με την Ιατρική. Η Ομοιοπαθητική δεν βαδίζει με βάση την ονομασία της ασθένειας, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο ομοιοπαθητικό φάρμακο για τις αλλεργίες ή για τον πονοκέφαλο ή τις διαταραχές του θυρεοειδή. Αυτό που στοχεύει  η Ομοιοπαθητική τελικά είναι η ίαση του Ανθρώπου, αυτός είναι που ασθενεί, δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς. Ο άνθρωπος είναι ενα σύνολο ψυχής και σώματος, όταν ασθενεί τα συμπτώματα εκδηλώνονται στο αντίστοιχο επίπεδο (σώμα, συναίσθημα, ψυχή).

 Η αιτία λοιπόν δεν είναι ο πονοκέφαλος ή το έλκος στο στομάχι ή οποιαδήποτε άλλη δυσφορία. Οτι βλέπουμε και ότι μετράμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενα αποτέλεσμα, το να αντιμετωπίζω εναν πόνο στο πεπτικό σύστημα με χημικά φάρμακα δεν δίνω καμία λύση, καμία ουσιαστική θεραπεία. Η αιτία, τις περισσότερες φορές, είναι άυλη , μπορούμε μόνο τα την αντιληφθούμε και αυτό που κάνει σπουδαία την Ομοιοπαθητική Θεραπευτική τέχνη είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα, ακολουθώντας τους κανόνες που τη διέπουν, να βοθήσουμε σε βάθος τον συνάνθρωπο μας που υποφέρει, να του δώσουμε πλήρη ελευθερία για να μπορέσει να απολαύσει τη ζωή.

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

Leave a Response