Ποια τρόφιμα βοηθούν στη μείωση της Χοληστερόλης;
Τι είναι η Χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη (ή διαφορετικά χοληστερίνη) είναι μια λιπαρή ουσία η οποία παράγεται στο οργανισμό μας από το ήπαρ και βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος . Είναι απαραίτητη για τη ζωή των κυττάρων αφού αποτελεί βασικό δομικό υλικό της μεμβράνης τους , για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών(π.χ. τεστοστερόνης, οιστρογόνων) καθώς και για τη σύνθεση της χολής που συμβάλλει στην πέψη των τροφών. Δεν κυκλοφορεί στο αίμα ελεύθερη αφού είναι συνδεδεμένη και μεταφέρεται με ειδικές πρωτεΐνες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες.
Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης, η HDLκαι η LDL.
Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, HDL (High Density Lipoprotein) μεταφέρει τη χοληστερόλη από τους περιφερικούς ιστούς στο συκώτι ( όπου μπορεί να χρησιμοποηθεί ξανά ή να αποβληθεί από τον οργανισμό). Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η εναπόθεση της στα τοιχώματα των αγγείων. Για αυτό ακριβώς το λόγο η Χοληστερόλη που μεταφέρεται από την λιποπρωτεΐνη HDL αποκαλείται ‘καλή’. Άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ενώ η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, LDL (Low Density Lipoprotein) ευθύνεται για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το συκώτι στους ιστούς του σώματος και την εναπόθεση της στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό, θεωρείται η βασική αιτία για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης καθώς και για τη στένωση ή την απόφραξη των αρτηριών. H χοληστερόλη που μεταφέρει η λιποπρωτεΐνη LDLείναι γνωστή ως ‘κακή’ χοληστερόλη και είναι σημαντικό να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Ποιες είναι οι επιθυμητές τιμές;
Κατηγοριοποίηση τιμών ολικής, LDL και HDL χοληστερόλης (σε mg/dl)
Ολική χοληστερόλη | LDL-χοληστερόλη | HDL-χοληστερόλη |
<200 Επιθυμητή | <100 Ιδανική | <40 Χαμηλή |
200-239 Οριακά υψηλή | 100-129 Κανονική | >=60 Υψηλή |
>= 240 Υψηλή | 130-159 Οριακά υψηλή | |
160-189 Υψηλή | ||
>=190 Πολύ υψηλή |
Τριγλυκερίδα < 100
Η χοληστερόλη που υπάρχει στον οργανισμό μας εκτός από το συκώτι (το οποίο παράγει την απαραίτητη ποσότητα χοληστερόλης που χρειαζόμαστε) προέρχεται και από την τροφή. Για αυτό και η επιπλέον ποσότητα της στο αίμα μας, που δημιουργεί τα διάφορα προβλήματα υγείας, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την διατροφή. Με σωστές διατροφικές επιλογές μπορούμε και να την μειώσουμε αλλά και να την διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα.
[the_ad id=”4359″]
Επιτρέπονται
Κρέας: Κοτόπουλο,Μοσχάρι άπαχα και χωρίς πέτσα
Ψάρια: Ψάρι άπαχο, φρέσκο ή κατεψυγμένο
Λίπη και Έλαια: Συνιστάται η χρήση ελαιόλαδου
Γάλα και Γαλακτοκομικά: Άπαχο Γάλα, Άπαχο Γιαούρτι, Άπαχα Άσπρα Τυρία(Μυζήθρα, Ανθότυρο)
Δημητριακά: Ψωμί, Ζυμαρικά,Ρύζι
Όσπρια: Επιτρέπονται όλα
Φρούτα: Όλα εκτός από εκείνα που περιέχουν αρκετές θερμίδες
Λαχανικά: Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα
Ποτά : Καφές , Τσάι, Μπύρα και Κρασί 1 ποτήρι
Αυγά: Μόνο το ασπράδι
Διάφορα: Επιτρέπονται όλα τα μυρωδικά (βασιλικός , μαϊντανός , ρίγανη, σκόρδο) και τα καρυκεύματα ( πιπέρι ,μοσχοκάρυδο κ.α. ),γλυκά με άπαχο γάλα και γιαούρτι, άπαχες σούπες
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
Κρέατα: Τα λιπαρά μέρη και η πέτσα, Αρνί, Χοιρινό, Αλαντικά, Εντόσθια(Συκώτι,Καρδιά), Πάπια
Ψάρια:Παχιά Ψάρια ( Σκουμπρί , Σαρδέλες κ.α ), Οστρακοειδή ( Μύδια , Στρείδια ), Γαρίδες , Αστακοί , Καβούρια
Λίπη και Έλαια: Βούτυρο, Φοινικέλαιο, Καρυδέλαιο, Μαργαρίνη, Υδρογονωμένα Έλαια
Γάλα και Γαλακτοκομικά: Πλήρες γάλα και προιόντα απο πλήρες γάλα(Γιαούρτι,Τυρί κλπ), Παγωτό
Δημητριακά: Ψωμί με λάδι , φρυγανιές και κριτσινια που περιέχουν έλαια και λίπη, Κρουασάν
Φρούτα: Σταφύλια, Σύκα, Μπανάνες, Αβοκάντο, Καρύδα
Λαχανικά: Μαγειρεμένα με βούτυρο και γενικά τα τηγανιτά ( Τηγανιτές Πατάτες κλπ)
Ποτά: Όλα τα αλκοολούχα ποτά
Αυγά: Οι κρόκοι των Αυγών
Διάφορα: Κέικ, Μαζιονέζα και Σάλτσες με Κρέμα Γάλακτος,Ζάχαρη, Σαντυγί, Σοκολάτες και γενικά τα γλυκά με πολλή ζάχαρη
Η ομοιοπαθητική , ο βιοσυντονισμός αλλά και το τεστ δυσανεξίας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης.
[the_ad id=”4359″]
To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Copyright Biomedicus® All rights reserved.