Saturday, November 23, 2024
Αλλεργίες

Συμπτώματα Αλλεργικής Ρινίτιδας

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Συμπτώματα Αλλεργικής Ρινίτιδας

Η Αλλεργική Ρινίτιδα επηρεάζει την καθημερινότητα αλλά και την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας καθώς τα συμπτώματα της σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν ανυπόφορα. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις  αλλεργικών ασθενών, οι οποίοι μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα συμπτώματα της Αλλεργικής Ρινίτιδας, αποκόπτονται ακόμα και απο τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα διαχωρίζεται σε διαλείπουσα όταν τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο απο 4 μέρες την εβδομάδα ή συνολικά λιγότερο απο 4 εβδομάδες και σε εμμένουσα όταν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο απο 4 μέρες την εβδομάδα ή συνολικά περισσότερο απο 4 εβδομάδες.

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Αλλεργικής Ρινίτιδας ;

omoiopathitikos-iatros-allergiki-rinitida

Όταν ο αλλεργικός ασθενής έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο μπορεί να παρουσιάσει ενα ή και περισσότερα απο τα παρακάτω συμπτώματα.

Ρινική Καταρροή: Ίσως το πιο κοινό σύμπτωμα της διαλείπουσας αλλα και της εμμένουσας Αλλεργικής Ρινίτιδας. Η μύτη ‘τρέχει’ αδιάκοπα ενω οι ρινικές εκκρίσεις έχουν διαυγή όψη (σαν νερό). Αλλαγή του χρώματος (κίτρινο ή πράσινο) όμως μπορεί να υποδηλώνει παρουσία μικροβίου.

Οπισθορινική Καταρροή: Σε αντίθεση με τη Ρινική Καταρροή στην οπισθορινική καταρροή οι ρινικές εκκρίσεις καταλήγουν στο φάρυγγα, ερεθίζουν το λαιμό και μπορεί να προκαλέσουν και βήχα.

Ρινική Συμφόρηση: Το γνωστό ‘μπούκωμα’ το οποίο οφείλεται σε οίδημα του ρινικού βλεννογόνου πράγμα που δυσκολεύει ή και καθιστά αδύνατη την ρινική αναπνοή. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απο τους ασθενείς καθώς οι περισσότεροι προμηθεύονται ειδικά σπρέι ή σταγόνες αποσυμφορητικές τα οποία όμως παρέχουν παροδική ανακούφιση. Μάλιστα χρήση μικρής χρονικής διάρκειας τέτοιων λύσεων μπορεί να δημιουργήσει πλήρη φαρμακευτική εξάρτηση με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα ρινικής αναπνοής δίχως τα αποσυμφορητικά (αδυναμία ξεμπουκώματος της μύτης δίχως τη χρήση αποσυμφορητικών).

Παροξυσμικοί Πταρμοί(φτέρνισμα): Αντίδραση του οργανισμού όταν έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο είναι και το φτέρνισμα. Μάλιστα, σε περίοδο αλλεργικής κρίσης ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει έντονους και βίαιους πταρμούς στη διάρκεια της ημέρας δίχως να έχει τη δυνατότητα να ανακουφιστεί.

Κνησμός: Είναι φυσικό σε αρκετές περιπτώσεις να υπάρχει ρινικός κνησμός , κνησμός στα μάτια, στο στόμα , στο φάρυγγα ή γενικά σε οποιαδήποτε περιοχή στο δέρμα.

Πονόλαιμος – Φαρυγγίτιδα: Άλλο ενα σύμπτωμα της Αλλεργικής Ρινίτιδας είναι ο πονόλαιμος, ο κνησμός και η ξηρότητα του φάρυγγα. Η αίσθηση αυτή στο φάρυγγα μπορεί να δυσκολεύει την κατάποση και σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να έχει δυσκολία στην ομιλία ή ακόμα και στην αναπνοή.

Δακρύρροια: Στόχος της Αλλεργικής Ρινίτιδας είναι και η περιοχή των οφθαλμών. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να εηρεάσει τον εναν ή και τους δυο οφθαλμούς προκαλώντας ερυθρότητα, κνησμό ή και δακρύρροια. Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή ημιδιαφανής μεμβράνη, η οποία καλύπτει το άσπρο του ματιού και την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Εαν ερεθιστεί, κοκκινίζει και μπορεί να πρηστεί.

Πονοκέφαλος: Μπορεί επίσης να προκληθεί πονοκέφαλος ή ημικρανία και γενικότερος πόνος στη περιοχή του προσώπου λόγω της ρινικής συμφόρησης που έχει ως αποτέλεσμα τη στοματική αναπνοή.

Εμβοές: Μπορεί ακόμα να προκληθούν εμβοές(βουητό) και κνησμός στα αυτιά. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις οτι η Αλλεργική Ρινίτιδα μπορεί να συνδέεται ακόμα και με τη βαρηκοΐα.

Άπνοια Υπνου, Αυπνία και Γενικευμένη Κούραση: Λόγω της Αλλεργικής Ρινίτιδας(και κυρίως λόγω της ρινικής συμφόρησης) ο ασθενής δυσκολεύεται να ανασάνει και να έχει εναν ήρεμο ύπνο καθώς ανασαίνει μέσω του στόματος. Μάλιστα η ξηρότητα και η δυσκολία που συναντάται στη στοματική αναπνοή μπορεί να του προκαλέσει ενα αίσθημα πνιγμού ή και να παρουσιάσει πολλά πετάγματα στον ύπνο του.

Μείωση όσφρησης: Σε σοβαρές περιπτώσεις Αλλεργικής Ρινίτιδας έχουμε μείωση ή και απώλεια της όσφρησης αλλά και της γεύσης.

Πως επηρεάζει η Αλλεργική Ρινίτιδα την ποιότητα ζωής του ασθενή;

Φανταστείτε ποσο πολυ επηρεάζεται η ψυχολογία ενος παιδιού οταν ασχολείται σχεδόν όλη τη μέρα με την καταρροή του και φυσικά οταν όλοι οι φίλου του και οι συμμαθητές του προσπαθούν να τον αποφύγουν. Ντρέπεται και προσπαθεί ήρεμα και ήσυχα να φυσήξει τη μύτη του, αν δεν τα καταφέρει βγαίνει συχνά έξω απο τη τάξη του ενδεχομένως έχοντας χάσει σημαντικό μέρος του μαθήματος πράγμα που επηρεάζει σημαντικά την επίδοση του, έχει συνέχεια χαρτομάντηλα και τρέμει στη σκέψη οτι μπορεί να ξεμείνει. Δεν είναι λίγες φυσικά οι φορές που απουσιάζει απο το σχολικό περιβάλλον λόγω της αλλεργικής ρινίτιδας που το ταλαιπωρεί.

Το ίδιο φυσικά ισχύει για εναν ενήλικα. Εχει περάσει μια νυχτά δύσκολη προσπαθώντας να κοιμηθεί δίχως επιτυχία λόγω της ρινικής συμφόρησης. Ξυπνάει κουρασμένος και ευέξαπτος, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της δουλειάς του. Φυσικά και εδω συναντάται το φαινόμενο της απουσίας απο τη δουλειά αλλά και της μειωμένης παραγωγικότητας.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή όμως όπως αντιλαμβάνεται κανείς επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Και για αυτό ο διαχωρισμός της γίνεται πλέον ανάλογα με τη σοβαρότητα της. Έτσι έχουμε :

Ήπια Αλλεργική Ρινίτιδα: Όταν δεν διαταράσσεται ο φυσιολογικός ύπνος (ήρεμος ύπνος χωρίς ροχαλήτο,άπνοιες ή συχνές αφυπνίσεις), η φυσιολογική απόδοση στο σχολείο και στην εργασία καθώς και οι καθημερινές ενασχολήσεις (κοινωνικές δραστηριότητες, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.) και απουσιάζουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Μέτρια ή Σοβαρή Αλλεργική Ρινίτιδα: Οταν διαταράσσεται ο φυσιολογικός ύπνος(ροχαλητό, άπνοιες, συχνές αφυπνίσεις κ.α.), οταν υπάρχει μειωμένη επίδοση στο σχολείο (συχνές απουσίες) ή για τους ενήλικες όταν έχουν μειωμένη παραγωγικότητα(απουσιάζουν απο την εργασία τους πιο συχνά ),όταν απέχουν απο τις καθημερινές ενασχολήσεις τους, όταν έχουν προβλήματα συμπεριφοράς , οταν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα και γενικά οταν διαταράσσεται η ποιότητα ζωής τους.

Απευαισθητοποίηση Αλλεργιών

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Copyright Biomedicus® All rights reserved.

1 Comment

  1. Συγχαρητηρια , πολυ ωραιο το αρθρο για την αλλεργικη ρινιτιδα.

Leave a Response