Saturday, June 22, 2024
Ομοιοπαθητική

Πόσο επικίνδυνη είναι η ομοιοπαθητική θεραπεία, έχει παρενέργειες; Έχουν παρενέργειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Πόσο επικίνδυνη είναι η ομοιοπαθητική θεραπεία, έχει παρενέργειες; Έχουν παρενέργειες τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Όταν ακούμε για πρώτη φορά για την ομοιοπαθητική θεραπεία το πρώτο ερώτημα που μας δημιουργείται είναι εάν η ομοιοπαθητική είναι επικίνδυνη και φυσικά εάν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν παρενέργειες.

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε ένα τόσο σοβαρό ερώτημα θα πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργεί η ομοιοπαθητική θεραπεία και ποια θεραπευτικά εργαλεία χρησιμοποιεί προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, είτε οξύ είτε χρόνιο.

Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι να συγκρίνουμε την ομοιοπαθητική με κάποια άλλη θεραπεία που θεωρούμε ότι είναι ασφαλής ή σχετικά ασφαλής. Αυτή η θεραπεία δεν μπορεί να είναι αλλή παρά την κλασική ιατρική, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως χημικά φάρμακα(αντιβίωση, κορτιζόνη/ανοσοκατασταλτικά, παυσίπονα κ.α.) για να αντιμετωπίσει τις διάφορες διαταραχές υγείας, και φυσικά ακολουθείται από τη συντρηπτική πλειοψηφία των ασθενών καθώς καλύπτεται πλήρως από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – ΕΟΠΠΥ, οργανισμός ο οποίος προήλθε από τη συνένωση διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων( ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ ΟΠΑΔ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ κ.α.). Γιατί η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ είναι ένα ερώτημα που δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε.

Πως λειτουργεί ο κλασικός ιατρός και ποια θεραπευτικά εργαλεία χρησιμοποιεί;

Μια σειρά από σωματικές ενοχλήσεις ή συμπτώματα θα μας ανησυχήσουν τόσο ώστε να επισκεφθούμε τον κλασικό ιατρό μας προκειμένου να μας κάνει τη διάγνωση και να μας καθοδηγήσει στη σωστή θεραπεία. Συνήθως θα παραγγείλει εργαστηριακές εξετάσεις ή άλλες αναλύσεις προκειμένου να κάνει διαφορική διάγνωση και να καταλήξει στη νόσο που μας ταλαιπωρεί.

Τα θεραπευτικά εργαλεία που χρησιμοποιεί συνήθως είναι χημικά φάρμακα. Όπως όλοι γνωρίζουμε τα χημικά φάρμακα έχουν ενέργειες αλλά έχουν και παρενέργειες. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μια συγκεκριμένη χημική φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στα κύρια συμπτώματα μας αλλά κατά πάσα πιθανότητα μακροχρόνια χρήση της συγκεκριμένης αυτής χημικής αγωγής μπορεί να καταστρέψει άλλους ιστούς και όργανα του σώματος μας. Δεχόμαστε και λαμβάνουμε(είτε εμείς είτε τα παιδιά μας) με τη βούλα του ιατρού μας χημικά φάρμακα που ξέρουμε ότι μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα υγείας από αυτά που μπορούν να διορθώσουν.

Έτσι αν για παράδειγμα υποφέρουμε από υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουμε αντιυπερτασικά, αν έχουμε χοληστερίνη στατίνες, αν έχουμε αυτοάνοσα νοσήματα(ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, θυρεοειδίτιδα χασιμότο, ελκώδη κολίτιδα κτλ) θα πρέπει να λαμβάνουμε ανοσοκατασταλτικά κυρίως φάρμακα-κορτιζόνη- ή τεχνητές ορμόνες. Είναι εντυπωσιακό ότι με αυτά τα χημικά φάρμακα δεν αναμένουμε πραγματική θεραπεία αλλά συντήρηση της νόσου. Συνήθως η πρόταση που ακούμε από τον κλασικό ιατρό μας είναι ‘’πάρε αυτά τα φάρμακα για να μην χειροτερεύσεις…’’ και ‘’όχι πάρε αυτά τα φάρμακα για να θεραπευτείς…’’.

Έτσι, όσο λαμβάνουμε αντιυπερτασικά φάρμακα η πίεση μας κυμαίνεται σε σχετικά φυσιολογικά ή φυσιολογικά επίπεδα, αν όμως τα σταματήσουμε για οποιοδήποτε λόγο η πίεση θα ανέβει ξανά σε υψηλά νοσηρά επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει με τη χοληστερίνη ή την κορτιζόνη. Όσο λαμβάνουμε κορτιζόνη η ψωρίαση ή η ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να δείχνει ύφεση μόλις όμως σταματήσουμε τη λήψη οι πόνοι ή οι δερματικές αλλοιώσεις της ψωρίασης επανέρχονται.

Ουσιαστικά καλύπτουμε το πρόβλημα και δεν το θεραπεύουμε πραγματικά. Το πραγματικά όμως πρόβλημα είναι ότι στη διάρκεια της φαρμακευτικής αυτής αντιμετώπισης έχουμε μια σειρά από παρενέργειες οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν είτε στην αρχή της θεραπείας μας είτε μετά από μερικά χρόνια.

Ποιες είναι τελικά οι παρενέργειες των ανοσοκατασταλτικών/κορτιζόνης, των αντιυπερτασικών, των στατίνων;

  1. Πιθανές παρενέργειες από στατίνες

Πονοκέφαλος, πεπτικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, μυικοί πόνοι, αδυναμία, ζάλη

Δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμός κ.α.

Πρωτεινουρία

Σοβαρή αλλεργική αντίδραση με πρήξιμο στο πρόσωπο, στα χείλη, στη γλώσσα, δυσκολία στη κατάποση και στην αναπνοή κ.α.

Μυική καταστροφή με έντονους μυικούς πόνους

Έντονο άλγος στομάχου που συνδέεται με φλεγμονή στο πάγκρεας

Αυξημένα ηπατικά ένζυμα

Αιμορραγία και μώλωπες

Ίκτερο

Διάρροια, βήχας, κοφτή αναπνοή, οίδημα, διαταραχές ύπνου(αυπνία και εφιάλτες), διαταραχές στη σεξουαλική διάθεση και λειτουργία, κατάθλιψη, γενικευμένα προβλήματα αναπνοής, πυρετό, τεντονίτιδα, συνεχή μυική αδυναμία κ.α.

Πηγή: https://www.medicines.org.uk/emc/files/pil.7559.pdf

  1. Πιθανές παρενέργειες από κορτιζόνη

Διάτρηση στομάχου, έλκος στομάχου, άλγος στομάχου, αιμορραγία από το ορθό, μαύρες κενώσεις ή αίμα στις κενώσεις, εμετός με αίμα

Πυρετός, γενικευμένη αδιαθεσία

Αλλεργικές αντιδράσιες, δεματικά εξανθήματα, οίδημα προσώπου, δυσκολία στην αναπνοή

Παγκρετατίτιδα με πόνο στο στομάχι και εμετό

Πνευμονική εμβολή με συμπτώματα έντονο και οξύ πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αιμόπτυση

Ενδοκρανιακή υπέρταση σε παιδιά με πονοκέφαλο, εμετό, μειωμένη ενέργεια και υπνηλία

Θρομβοφλεφίτιδα με ερυθρότητα, πρήξιμο και αίσθημα καύσου στις φλέβες

Υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανίες

Καρδιακή Ανεπάρκεια, πρησμένοι αστράγαλοι, δύσπνοια, ταχυπαλμίες, ταχυκαρδίες, αρρυθμία, αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια(λευκοκυττάρωση), χαμηλή αρτηριακή πίεση

Γενικευμένο οίδημα, κράμπες και σπασμούς, διαταραχές στο κάλιο που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια

Πεπτικές διαταρχές, ναυτία, εμετός, έλκη και φλεγμονή οισοφάγου και στομάχου, διαταραχές στόματος, δυσκολία κατάποσης, τυμπανισμός, περιτονίτιδα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, επίμονος λόξυγκας κ.α.

Οφθαλμικές διαταραχές, καταστροφή οπτικού νεύρου, καταρράκτη, γλαύκωμα, άλγος οφθαλμού, εξόφθαλμο κ.α

Αύξηση σε ηπατικά ένζυμα

Ορμονικές μεταβολικές διαταραχές, μη αναστρέψιμη επιβράδυνση στην ανάπυξη σε βρέφη, παιδιά και εφήβους

Διαταραχές περιόδου, ανεπιθύμητη τριφοφυία σε γυναίκες

Διαβήτη ή χειροτέρευση σε ασθενείς με διαβήτη

Διαταραχές στην όρεξη

Ζάλη κ.α.

Διαταραχές του Ανοσολογικού Συστήματος

Μυικές και οστικές διαταραχές , αδυναμία και εύθραυστα οστά

Νευρικές διαταραχές,  κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας, άγχος, διαταραχές ύπνοι, νοητική σύγχυση, αδυναμία μνήμης, πραισθήσεις, αλλαγές στη συμπεριφορά, ευερεθιστότητα κ.α.

Δερματικές διαταραχές, ακμή κ.α.

Πηγή: https://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/trufot/alonim/Rishum_6_143848517.pdf

Ο κατάλογος με τις παρενέργειες της κορτιζόνης είναι τεράστιος και ατελείωτος. Είναι εντυπωσιακό τι παρενέργειες δεχόμαστε ως ασθενείς της κλασικής ιατρικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακομά και μια απλή σωματική διαταραχή.

Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι αυτό που αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς, ότι δηλαδή ο κλασικός ιατρός τους, τους πρότεινει να λαμβάνουν την οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και να αποφύγουν να διαβάσουν τις παρενέργειες για να μην επηρεαστούν. Μάλιστα, πρόσφατα μας επισκέφθηκε ασθενής με ελκώδη κολίτιδα ο οποίος ανέφερε ότι η φαρμακευτική αγωγή που του είχε προτείνει ο κλασικός ιατρός είχε ως παρενέργεια την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος!

Είναι τελικά επικίνδυνη η ομοιοπαθητική θεραπεία; Έχουν παρενέργεις τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Για να απαντήσουμε στο αρχικό μας ερώτημα θα πρέπει να καταλάβουμε το πώς λειτουργεί ένας ομοιοπαθητικός ιατρός και ποια θεραπευτικά εργαλεία χρησιμοποιεί. Ο ομοιοπαθητικός ιατρός θα προσπαθήσει να κάνει την ομοιοπαθητική διάγνωση, δηλαδή θα μας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις προκειμένου να κατανοήσει πως λειτουργούμε συνολικά ψυχικά και σωματικά με μοναδικό σκοπό να βρεί το όμοιο φάρμακο, το ομοιοπαθητικό δηλαδή που θα εξισορροπήσει τον οργανσιμό μας αλλά και την ψυχική ή σωματική παθολογία.

Ο ομοιοπαθητικός γιατρός ασχολείται συνήθως  με την αναζήτηση της αιτίας, προσπαθεί να απαντήσει γιατί ο οργανισμός αυτός εμφάνισε ψωρίαση, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή διαβήτη και όχι με τη ίδια τη νόσο. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι μπορούμε να σβήνουμε συνέχεια ‘τις φωτιές’ του οργανισμού αλλά αν δεν βρούμε την πραγματική αιτία της εμφάνισης τους, ‘ τον εσωτερικό εμπρηστή’ δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα. Αυτό είναι ένα από τα πιο σπουδαία πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας σε σχέση με τη συμβατική ιατρική.

Μήπως τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν παρενέργειες;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν μπορούν να έχουν παρενέργειες γιατί πολύ απλά δεν έχουν δραστική ουσία. Τα συμβατικά φάρμακα έχουν δραστική ουσία για αυτό και συνήθως συνοδεύονται από ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο αναφέρει  ποιες είναι οι ενέργειες του χημικού φαρμάκου αλλά και ποιες είναι οι παρενέργεις.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα όμως δεν συνοδεύονται από ένα τέτοιο ενημερωτικό φυλλάδιο. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα φτιάχνονται κυρίως από φυτικές ή ορυκτές πρώτες ύλες και στη συνέχεια μέσω της διαδικασίας της δυναμοποίησης(αραίωση και κρούση) αραιώνονται τόσο πολύ που δεν έχουν ίχνος δραστικής ουσίας.Όμως η διαδικασία της δυναμοποίησης, παρόλο που αραιώνει την πρώτη ύλη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου το κάνει πιο ισχυρό!

Η μόνη ‘παρενέργεια’ που μπορεί να έχει ένα ομοιοπαθητικό φάρμακα είναι απλά να μην δράσει, όπως αναφέρουν κάποιοι ομοιοπαθητικοί ασθενείς “δεν με έπιασε το ομοιοπαθητικό φάρμακο… δεν με βρήκε ο ομοιοπαθητικός ιατρος…’’. Με λίγα λόγια το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην υπάρχει καμία ευεργετική επίδραση λόγω λάθους εκτίμησης από τον ομοιοπαθητικό ιατρό.

Η ομοιοπαθητική δεν είναι ούτε βοτανοθεραπεία ούτε συμπληρώματα διατροφής, είναι μια πιο ισχυρή και ασφαλής ολιστική θεραπεία και για αυτό τα δίνουμε άφοβα ακόμη και σε εγκύους/βρέφη.

Όμως απαιτείται μια βαθιά γνώση και σεβασμός στους νόμους της ομοιοπαθητικής θεραπείας, ως ολιστικό θεραπευτικό σύστημα, από τον ομοιοπαθητικό ιατρό και όχι επιφανειακή αντιμετώπιση. Χρειάζεται εμπειρία ετών και γνώση να αντιληφθείς ως ομοιοπαθητικός ιατρός ποιο θεραπευτικό σχήμα ταιριάζει συνολικά στον ασθενή ώστε να αντιμετωπιστεί η παθολογία του,  είτε σωματική είτε ψυχική.

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 4000-5000 ομοιοπαθητικά φάρμακα εκ των οποίων κατά τη διάρκεια της παθολογίας μας μπορεί να μας ταιράζουν το πολύ  5 – 10 από αυτά. Οπότε εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της εύρεσης του ομοίου.

Υπάρχουν εμπειρίες ασθενών που βελτιώθηκαν με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής;

Στο ομοιοπαθητικό κέντρο Biomedicus προσπαθούμε να προάγουμε τα οφέλη της ομοιοπαθητικής θεραπείας μέσα από τις εμπειρίες των ίδιων των ασθενών.  Επίσης στο κανάλι μας στο youtube προσπαθούμε με περιστατικά ομοιοπαθητικών ασθενών να παρουσιάσουμε την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Κανάλι Biomedicus στο youtube :  https://www.youtube.com/biomedicus

Εμπειρίες Ομοιοπαθητικών Ασθενών του Κέντρου Biomedicus

Τι λένε οι ασθενείς μας στο google reviews;

Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ Υποφέρετε από Αυτοάνοσα Νοσήματα; Πάρτε μέρος στην έρευνα του Ομοιοπαθητικού Κέντρου Biomedicus σχετικά με τα οφέλη της Ομοιοπαθητικής Θεραπείας στα Αυτοάνοσα Νοσήματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα πατήστε εδώ.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

211 800 8585

Γκίκας Γεώργιος Ειδικός Ομοιοπαθητικός PDHom(UK) RSHom

Εξειδίκευση στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πιστοποιημένο Μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Αγγλίας

Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ 

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

2 Comments

  1. Καλησπέρα σας,
    θα ήθελα να κλείσω μια συνεδρία μέσω Skype ή Viber (κατοικώ στην Θεσσαλονίκη), ώστε να ακολουθήσω μια θεραπεία.
    Αναμένω απάντησή σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Mε εκτίμηση

Leave a Response