Thursday, June 13, 2024
Ομοιοπαθητική

Η Ομοιοπαθητική δεν αποτελεί ιατρική ειδικότητα!

Ομοιοπαθητικός ιατρός ή ομοιοπαθητικός θεραπευτής;

Αποτελεί η ομοιοπαθητική επίσημη ιατρική ειδικότητα;

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την ομοιοπαθητική και κυρίως με την λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος ομοιοπαθητικής του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Απο την παρακάτω επιστολή γίνεται αντιληπτό οτι ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι η Ομοιοπαθητική δεν αποτελεί επίσημη ιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα και πόσο μάλλον να λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί οτι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει ήδη σταματήσει.

Προς

Την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και

Θρησκευμάτων

Κα Μαριέττα Γιαννάκου

Μητροπόλεως 15

101 85 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα 25.5.07

Αριθμ. 33502

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με αφορμή την αντικατάσταση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπουργικής Απόφασης, 11027/Β7 (ΦΕΚ 575/τ.Β’ 12.5.2003) που εγκρίνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο:
«ΟΛΙΣΤΙΚΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ» (Δημοσίευση Φ.Ε.Κ. 1912/29.12.2006) το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει να παρατηρήσει τα κάτωθι:

Αυτού του τύπου Υπουργικές Αποφάσεις αγνοούν ότι η άσκηση της Ομοιοπαθητικής δεν έχει αναγνωριστεί ως επίσημη Ιατρική Ειδικότητα στην Ελλάδα και ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης δεν έχει ανοίξει το διάλογο που ζητούν οι Ιατρικοί Φορείς για διευθέτηση του ανοικτού αυτού ζητήματος.

Δημιουργούν περαιτέρω σύγχυση, υποβάλλουν δε σε οικονομική δαπάνη ιατρούς για μεταπτυχιακό τίτλο που δεν αναγνωρίζεται από την επίσημη Πολιτεία και την Ιατρική Κοινότητα.

Προκαλεί εντύπωση ότι ορίζεται εκπαιδευτικός φορέας που ουδεμία σχέση έχει με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την ιατρική επιστήμη.

Ως εκ τούτου τίθεται ζήτημα επανεξέτασης της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης και ανάκλησή της.

Η επίσημη Πολιτεία οφείλει να ανοίξει άμεσα το σχετικό διάλογο που αφορά την Ομοιοπαθητική, ώστε να υπάρξει ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας που πέραν των άλλων αφορά και τη Δημόσια Υγεία.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΩΤ. ΡΗΓΑΚΗΣ

Ο Ανδρέας Παπαμιχαήλ, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Επί ένα έτος και πλέον λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ένα ακριβό μεταπτυχιακό – φαινόμενο απιθανότητος και εκπαιδευτικής παραοικονομίας- εις βάρος νέων Ελλήνων γιατρών και οδοντιάτρων, πιθανότητα και άλλων υγειονομικών».

– Πού στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δημόσιο πανεπιστήμιο δίνει μεταπτυχιακό για επιστημονικό αντικείμενο που δεν έχει αναπτύξει επιστημονική έδρα και σχολή;
– Η ομοιοπαθητική δεν έχει θεσμοθετημένες σπουδές στην Ελλάδα, δεν αποτελεί αναγνωρισμένο ιατρικό τίτλο σπουδών, άρα από πού και ώς πού παρέχεται μεταπτυχιακό;
– Για ποιο όφελος επιστημονικό και επαγγελματικό θα πληρώσει ο νέος γιατρός 8.000 ευρώ γι’ αυτό το μεταπτυχιακό;
– Ποια είναι αυτή η Διεθνής Εταιρεία Ομοιοπαθητικής που ανέλαβε την εκπαίδευση των νέων γιατρών; Είναι πιστοποιημένη να διδάσκει γιατρούς;».

«Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια ακατανόητη αδιαφορία σχετικά με την ομοιοπαθητική, η οποία όμως παρέχεται ως ιατρική πράξη σε πολλούς Ελληνες πολίτες», λέει στην «Ε» ο Ανδρέας Παπαμιχαήλ, καρδιολόγος, μέλος Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου. Ηταν ο πρώτος που αντέδρασε στην ύπαρξη μεταπτυχιακού Ομοιοπαθητικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επειδή όπως εξηγεί στην «Ε» «δεν προσφέρεται από ιατρική σχολή και δεν διδάσκεται από γιατρό». Προβληματίζεται δε με την αντίφαση που προκύπτει από τη θέσπιση ενός τέτοιου προγράμματος τη στιγμή που η ομοιοπαθητική δεν είναι αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα.

«Ο ΙΣΑ αποφάσισε τον Μάιο ότι είναι κάθετα αντίθετος με το μεταπτυχιακό αυτό, το οποίο δεν έχει θεσμοθετηθεί και αιτιολογηθεί σωστά κι ενώ η ομοιοπαθητική είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση στη χώρα μας. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου».

Την ίδια ώρα 62 επιστήμονες -καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές- συνυπογράφουν επιστολή που δημοσίευσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (25/11/07) για το θέμα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν την «έκπληξή τους για τη λειτουργία του μεταπτυχιακού». «Θεωρούμε ότι αποτελεί ντροπή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και γενικά για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας η εισαγωγή ενός αντιεπιστημονικού αντικειμένου σε προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ μας, καθώς και σοβαρότατο παράπτωμα του υπουργείου Παιδείας που ενέκρινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα πανεπιστήμια είναι ταγμένα να προάγουν και να διδάσκουν αξιόπιστες γνώσεις, γνώσεις δηλαδή που προκύπτουν έπειτα από επιστημονική έρευνα ακολουθώντας την επιστημονική μέθοδο», γράφουν και καλούν το υπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να αναθεωρήσουν άμεσα αυτή την εσφαλμένη απόφασή τους, η οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι βασίζεται μόνο σε επιστημονική πλάνη».

(ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

1 Comment

  1. […] Επιπρόσθετα η στάση του ΙΣΑ τα τελευταία χρόνια υπέρ της ομοιοπαθητικής είναι ιδιαίτερα περίεργη δεδομένης της έντονης και τεκμηριωμένης επιστολής διαμαρτυρίας τους για την θέσπιση μεταπτυχιακού προγράμματος ομοιοπαθητικής από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου το 2007. [πηγή] […]

Leave a Response