Πολλοί άνθρωποι ζουν καθημερινά αυτό που είχε πει πριν πολλούς αιώνες ο φιλόσοφος Λουκρήτιος, ότι «…εκείνο που αποτελεί τροφή για κάποιον, μπορεί να είναι το δηλητήριο κάποιου άλλου.» . Πώς να μην ισχύει κάτι τέτοιο όταν βλέπουμε γύρω μας άτομα τα οποία, ενώ καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής δεν παχαίνουν, ενώ άλλα που περιορίζουν σημαντικά την διατροφή τους πετυχαίνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Τι είναι όμως αυτό που συντηρεί αυτή την κατάσταση; Ενώ όλοι μας ζούμε σε μια Μεσογειακή χώρα με παρόμοιες διατροφικές συνήθειες(ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, ζωϊκά προϊόντα κ.α), γιατί η επίδραση τους στον έλεγχο του βάρους να είναι διαφορετική;
Φυσικά εδώ θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιες παθολογικές καταστάσεις που ευθύνονται για την παχυσαρκία, όπως παθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα(π.χ υποθυρεοειδισμός), Διαταραχή των Ορμονών,Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, Αντίσταση στην Ινσουλίνη κ.α αλλά και μη παθολογικές καταστάσεις όπως υποθερμιδικές δίαιτες ή ασιτία όπου ενώ υπάρχει απώλεια βάρους(κυρίως μυικής μάζας, ωφέλιμου δηλαδή ιστού που συμβάλει στην αύξηση του Μεταβολισμού),τα κιλά επιστρέφουν αμέσως μετά την διακοπή της αφού ο οργανισμός μας έχει ρίξει όχι μόνο τις λειτουργίες του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και τον ίδιο μας τον Μεταβολισμό, δηλαδή τις καύσεις μας, αφού θεωρεί ότι εκείνη την στιγμή ασθενεί.
Η απάντηση φυσικά είναι η Τροφική Δυσανεξία. Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να μας απαντήσει εύκολα και με ακρίβεια ποιες τροφές επηρεάζουν τον Μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, θέτωντας έτσι τη βιοχημεία του εκτός ισορροπίας, με αποτέλεσμα αυτός να γίνεται πιο αργός.
Μόλις αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι Δυσανεκτικές Τροφές, το σώμα θα χάσει λίπος, ο Μεταβολισμός θα αυξηθεί και έτσι θα ακολουθήσει απώλεια βάρους χωρίς αυστηρές ή υποθερμιδικές δίαιτες αφού οι μηχανισμοί του οργανισμού(μηχανισμός πείνας κ.α.) θα έχουν ομαλοποιηθεί με αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και απλούς υδατάνθρακες. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν οτι η παχυσαρκία μπορεί να θεραπευτεί, αν διορθώσουμε τη βιοχημεία του μεταβολισμού μας.
Τα οφέλη όμως του Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας είναι πολύ περισσότερα αφού διάφορες παθήσεις ή χρόνιες καταστάσεις, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, η Σπαστική Κολίτιδα ή και διαταραχές της διάθεσης μας μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά. Η απφυγή των τροφών που θα μας ζητηθεί να αφαιρέσουμε από το διαιτολόγιο μας, μετά το τέστ, κρατάει 3 μήνες, αφού αυτός είναι ο απαιτούμενος χρόνος για να επανέλθει ο οργανισμός σε υγιές επίπεδο. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα είναι καλό να γίνεται επανεξέταση ώστε να διακριβώσουμε ποιες από τις τροφές που αποφεύγουμε δεν μας επηρεάζουν πια.