Thursday, June 13, 2024

Τεστ Μεταβολισμού

Πόσο μπορεί να με βοηθήσει η αξιολόγηση μεταβολισμού στη διαχείριση απώλειας βάρους;

test-disanexias-metabolismos

Τεστ Μεταβολισμού – Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού με Σύστημα Έμμεσης Θερμιδομετρίας

Έχει κολλήσει ο Μεταβολισμός μου… Νιώθω οτι δεν κάνω καύσεις… Δεν χάνω βάρος γιατι ο Μεταβολισμός μου δεν δουλεύει… Κάνω δίαιτα αλλά δεν χάνω βάρος… Το βάρος μου έχει αυξηθεί απο το πρόβλημα με τον Θυρεοειδή μου , σίγουρα εχει πειράξει τον Μεταβολισμό μου… Όλα αυτές οι φράσεις κυριεύουν την καθημερινότητα ειδικότερα όταν η απώλεια του περιττού μας βάρους γίνεται εφιάλτης. Τι ισχύει όμως πραγματικά ; Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Μεταβολισμό, τον γνωστό άγνωστο.

Τι είναι ο Μεταβολισμός ;

Με απλά λόγια o Βασικός Μεταβολισμός (Resting Metabolic Rate -RMR) είναι οι ελάχιστες θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ενω βρίσκεται σε ηρεμία, προκειμένου να συντηρήσει τις βασικές του λειτουργίες (Λειτουργία της Καρδιάς, της Αναπνοής κ.α ). Υπολογίζεται σε 24ωρη βάση ενω η μονάδα μέτρησης του είναι η θερμίδα (kcal).

Απο ποιους παράγοντες επηρεάζεται ο Μεταβολισμός ;

Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, το ίδιο ισχύει και για τον Μεταβολισμό μας. Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει τον Μεταβολισμό;

1. Φύλο     –  Το φύλο μας επηρεάζει αισθητά τον Βασικό Μεταβολισμό. Οι άντρες έχουν απο τη φύση τους μεγαλύτερο Μεταβολισμό καθώς διαθέτουν περισσότερες μυικές ομάδες.

2. Ηλικία – Η αύξηση της ηλικίας επιδρά αρνητικά στον Μεταβολισμό μας καθώς όσο μεγαλώνουμε αυτός μειώνεται. Μάλιστα έρευνες δείχνουν οτι κάθε 10 χρόνια υπάρχει μείωση της τάξεως του 10%. Για αυτό κρίνεται κρίσιμο σε μικρότερη ηλικία να έχουμε σε υψηλά επίπεδα τον Μεταβολισμό μας.

3. Γενετικοί Παράγοντες – Θα ήταν αδύνατον οι γενετικοί παράγοντες να μην επηρεάζουν και αυτοί με τη σειρά τους τον Βασικό Μεταβολισμό.

4. Ορμονικοί Παράγοντες – Οι γυναίκες, κυρίως, είναι ορμονο- εξαρτούμενες πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να υπάρξει υψηλή μεταβολή του Μεταβολισμού προς τα πάνω ή προς τα κάτω όταν στον οργανισμό υπάρχουν ορμονικές διαταραχές.

5. Βάρος – Η συντήρηση ενος βάρους 100 kg  απαιτεί περισσότερες θερμίδες απο οτι ενός 50 kg .  Οι αυξημένες θερμιδικές ανάγκες όμως σε εναν οργανισμό με υψηλό βάρος δεν σημαίνει αυτόματα οτι ο Μεταβολισμός αυτός είναι και γρήγορος!

6. Σωματικό Λίπος  – Το λίπος επιδρά αρνητικά στον Μεταβολισμό μας , όσο πιο υψηλό το Σωματικό Λίπος τόσο πιο αργός ο Μεταβολισμός μας.

7. Άσκηση –  Η άσκηση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού. Όσο γυμναζόμαστε διατηρούμε τον Μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα λόγω της αύξησης της μυικής μας μάζας.

8. Φαρμακευτική Αγωγή – Οι έρευνες έχουν καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα οτι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον Μεταβολισμό μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν θα είναι θετική ή αρνητική η επίδραση και για αυτό το λόγο η Μέτρηση του Μεταβολισμού σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού κρίνεται απαραίτητη.

9. Ευαισθησία Τροφών – Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έτσι είναι φυσικό να είναι μοναδική και η αντιμετώπιση του κάθε τροφίμου που λαμβάνει. Εχει παρατηρηθεί οτι φαινομενικά αθώες τροφές μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στη μείωση ή και δυσλειτουργία του Μεταβολισμού μας .

Πως μπορώ να βρω τις τροφές που μου ταιριάζουν;

Ο λιπομετρητής μου ‘μετράει’ τον Μεταβολισμό, γιατι πρέπει να κάνω το Τεστ Μεταβολισμού;

Σχεδόν όλοι οι λιπομετρητές έχουν την δυνατότητα να εκτιμήσουν και οχι να μετρήσουν τον Βασικο Μεταβολισμό και αυτο γιατι βασίζονται σε μια απλή εξίσωση που λαμβάνει υπόψιν το Βάρος, Φύλο, Ηλικία και Ύψος . Είναι σχεδόν αδύνατο δυο άτομα με τα ιδια ανθρωπομετρικά στοιχεία να έχουν τον ιδιο Βασικό Μεταβολισμό( φυσικά εδω η εκτίμηση μέσω του Λιπομετρητή ή κάποιας εξίσωσης θα έβγαζε ακριβώς τον ιδιο Βασικο Μεταβολισμό) καθώς η επιρροή άλλων παραγόντων (οπως  η ασκηση, η φαρμακευτική αγωγή, ο θυρεοειδής, το στρές κ.α.) είναι καθοριστική στο τελικό αποτέλεσμα. Η πραγματική Μέτρηση του Μεταβολισμού γίνεται μεσω ειδικών μηχανημάτων έμμεσης θερμιδομετρίας που λαμβάνουν υποψιν τις καύσεις που πραγματοποιεί ο οργανισμός μας μέσω ειδικής μάσκας που εφαρμόζει στο προσωπό μας.

Σε ποιους Απευθύνεται η Μέτρηση του Μεταβολισμού;

1. Σε άτομα που θέλουν να άλλαξουν τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά δεν γνωρίζουν τις θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους ή στην απώλεια βάρους που επιθυμούν

2. Σε άτομα που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος ενω ακολουθούν σγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές

3. Σε άτομα που γυμνάζονται ωστε να καθορίσουν με ακρίβεια την αύξηση της μυικής τους μάζας μεσω της διατροφής

4. Σε άτομα που λαμβάνουν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ωστε να διευκρινιστεί η επίδραση που έχει στον Βασικό Μεταβολισμό τους

5. Σε άτομα που πάσχουν απο Υποθυρεοειδισμό, Πολυκυστικές Ωοθήκες , Μεταβολικό Σύνδρομο, Παχυσαρκία κ.α.

Τι θα πρέπει να κάνω πριν τη Μέτρηση του Μεταβολισμού;

Για να θεωρηθεί σωστή η Μέτρηση του Μεταβολισμού με μηχάνημα έμμεσης Θεριδομετρίας θα πρέπει να έχουμε ακολουθήσει το πρωτόκολλο μέτρησης

1. Να μην έχουμε καταναλώσει πλήρες γεύμα για 3 -4 ώρες

2. Να μην έχουμε καταναλώσει καφεϊνη  για 3 -4 ώρες

3.  Να μην έχουμε ασκηθεί για 3-4 ώρες

4. Να μην έχουμε καπνίσει για 2 – 3 ώρες

Που μπορώ να κάνω το Τεστ Μεταβολισμού;

Το Τεστ Μεταβολισμού μπορείτε να το πραγματοποιήσετε στο κέντρο μας μέσα σε λίγα λεπτά. Το Τεστ Μεταβολισμού διαρκεί περίπου 15 λεπτά ενω τα αποτελέσματα αξιολογούνται απο ειδικό διαιτολόγο – διατροφολόγο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μαζί με το Τεστ Μεταβολισμού θα λάβετε και ειδικές οδηγίες διατροφής.

Πως μπορώ να βρω τις τροφές που μου ταιριάζουν;

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Copyright Biomedicus® All rights reserved.

12 Comments

 1. […] Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες υγείας καθώς δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στην διατροφή ανεξαρτήτως από την πρόσληψη θερμίδων. […]

 2. […] Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες υγείας καθώς δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στην διατροφή ανεξαρτήτως από την πρόσληψη θερμίδων. […]

 3. Καλημερα σας!Θα ηθελα να κλεισω ενα ραντεβου για ενα τεστ μεταβολισμου…Ευχαριστω πολυ

 4. Με ενδιαφέρει να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για το τεστ Μεταβολισμου! Ειναι αυτο που ανακαλύπτει κάποιος ποιες τροφές τον παχαίνουν οποτε και δεν τις καταναλώνει (εςτω συχνά) και ποιες τον αδυνατίζουν (οποτε άφοβα καταναλώνει και σε μεγάλες ποσότητες;)
  Σε ποσο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να χάσει κάποια κιλά;
  Ποσο στοιχίζει το τεστ;
  Θηλάζω το μωρο μου, υπαρχει περιορισμός σε αυτη την περίπτωση;

 5. […] Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες υγείας καθώς δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στην διατροφή ανεξαρτήτως από την πρόσληψη θερμίδων. […]

 6. Παρακαλώ θα ήθελα να μου στείλετε τιμή για το τεστ δυσανεξίας και μεταβολισμού .
  Ευχαριστώ

 7. Καλησπέρα σας, θέλω να μάθω το κόστος για τεστ δυσανεξίας και μεταβολισμού.

 8. Καλησπέρα σας και καλη εβδομαδα
  παρακαλω πολυ θα ηθελα να ξερω το κοστος σχεικα με το τεστ μεταβολισμου και δυσανεξιας.

  Ευχαριστω

 9. Καλησπέρα σας, επιθυμώ περισσότερες πληροφορίες κ α ι ισως να κλείσω ραντεβού για μέτρηση βασικου μεταβολισμού

Leave a Response