Thursday, November 21, 2024
Ομοιοπαθητική

Πόσο μεγάλη είναι τελικά η απάτη με την Ομοιοπαθητική Θεραπεία; 

Πόσο μεγάλη είναι τελικά η απάτη με την Ομοιοπαθητική Θεραπεία;

‘’Η ομοιοπαθητική δεν κάνει τίποτα… η μεγάλη απάτη της ομοιοπαθητικής…η υπέρτατη απάτη… η ομοιοπαθητική δεν δουλεύει…. ‘’

Αυτοί είναι μερικοί τίτλοι που συναντάμε ανά διαστήματα στο διαδίκτυο σχετικά με την ομοιοπαθητική θεραπεία και την αποτελσματικότητα της. Βλέπουμε ανθρώπους δίχως κλινική εμπειρία πάνω στην ομοιοπαθητική θεραπεία να χρησιμοποιούν ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο και να τοποθετούνται με σχετική ελαφρότητα για το αν είναι αποτελεσματική ή απάτη η ομοιοπαθητική.

Άνθρωποι bloggers, που ουδεμία σχέση έχουν και ούτε έχουν σπουδάσει την ομοιοπαθητική τέχνη να προβάλλουν ως ισχυρά επιχειρήματα διάσπαρτα και επιλεκτικά άρθρα ανά τον κόσμο και να συνθέτουν μια δική τους αλήθεια σχετικά με την ομοιοπαθητική.

Η ομοιοπαθητική είναι απάτη γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της.

Ένα συχνό επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας είναι η έλλειψη ερευνών που να δείχνουν ότι δουλεύει. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια επιστημονική έρευνα απαιτεί έναν χορηγό που θα δώσει οικονομική βοήθεια και ένα επιστημονικό προσωπικό ικανό και με κλινική εμπειρία επί του θέματος που πρόκειται να διερευνήσει.

Η πραγματική εικόνα όμως των ερευνών που πραγματοποιούνται σήμερα και κυρίως στο χώρο του χημικού φαρμάκου, είναι ότι ο χορηγός, αυτός που δηλαδή επενδύει τα λεφτά του στην έρευνα είναι συνήθως μια φαρμακευτική εταιρεία η οποία αναμένει από την ερευνητική ομάδα να αξιολογήσει μια δική τους φαρμακευτική ουσία. Εύκολα λοιπόν κατανοεί κάποιος κατά πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι τα τελικά αποτελέσματα μιας τέτοια έρευνας.

Συνήθως ο στόχος των περισσότερων ερευνών επί των χημικών φαρμάκων είναι να καταφέρουν να βγάλουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες προκειμένου να πάρει την έγκριση και την άδεια κυκλοφορίας.

Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φορές πολλές παρενέργειες που προκύπτουν από την έρευνα αποκρύπτονται, και μόνο μετά από κάποια χρόνια κυκλοφορίας αφού γίνει αντιληπτό αποσύρεται τελικά καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι προκαλεί διάφορες παρενέργειες.

Το μόνο που θα διαβάσουμε είναι ότι απλά ανακαλείται ένα συγκεκριμένο χημικό φάρμακο χωρίς όμως κανείς να αναρωτιέται τι ζημιά προκάλεσε στους ασθενείς που το χρησιμοποίησαν και φυσικά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Το μεγάλο ερώτημα όμως που δημιουργείται είναι γιατί αυτές οι παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν στην επιστημονική έρευνα που έγινε πριν κυκλοφορήσει; Και αν δεν μπορούν να βρουν τις παρενέργειες αυτές μέσω της έρευνας ποιο το νόημα αλλά και η αξιοπιστία μιας έρευνας;

Ας δούμε μερικά παραδείγματα ανάκλησης  χημικών φαρμάκων

1.Ανακλήθηκαν κι άλλα φάρμακα για την πίεση για σύνδεση με καρκίνο – Όλες οι λίστες

Πηγή:https://www.iatropedia.gr/ygeia/anaklithikan-ki-alla-farmaka-gia-tin-piesi-gia-syndesi-me-karkino-oles-oi-listes/115585/

 2. https://www.dinamiki.gr/news/newsid510/195

3.Ανακλήσεις φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης Ανακλήσεις φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης (Επίσημη σελίδα του ΕΟΦ)

https://www.eof.gr/web/guest/withdrawals

Είναι εντυπωσιακό πως ως ασθενείς έχουμε αποδεχθεί μια τέτοια πρακτική, όπου μια ”αξιόπιστη” έρευνα έδωσε την άδεια κυκλοφορίας σε μια χημική ουσία η οποία ανακαλείται μετά από μερικά χρόνια για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει.  Άρα το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι ποιο είναι το νόημα μιας κατευθυνόμενης “επιστημονικής” έρευνας που αναιρείται μετά από 2 ή 3 χρόνια; Είναι τελικά το εργαλείο που θα μας υποδείξει αν η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι;

Τι ισχύει με όμως με τις έρευνες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της Ομοιοπαθητικής;

Για να καταλάβουμε την αξιοπιστία των “επιστημονικών” ερευνών που δείχνουν ότι η ομοιοπαθητική είναι απάτη ή δεν δουλεύει θα πρέπει να αναλύσουμε μια τέτοια έρευνα για να καταλάβουμε σε βάθος τα λάθη που γίνονται. Όλοι οι ερευνητές γνωρίζουν ότι όταν το ερώτημα μιας έρευνας είναι λάθος τότε θα λάβεις λάθος αποστελέσματα/απάντηση.  Ας δούμε μια ομοιοπαθητική έρευνα που αναζητήσαμε τυχαία στο Pubmed(μια από τις πιο αξιόπιστες και έγκυρες μηχανές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων και ερευνών παγκοσμίως).

Σύνδεσμος Έρευνας

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30335611

Ξεκινώντας την ανάλυση μας θα δούμε ότι σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι η αντιπυρετική ιδιότητα του ομοιοπαθητικού φαρμάκου Belladonna και Pyrogenium.  Και εδώ είναι η λάθος βάση όλων των ερευνών που αφορούν την ομοιοπαθητική.  Ένας βασικός νόμος της Ομοιοπαθητικής είναι ο Νόμος της εξατομίκευσης.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής θα βγάλει μια συγκεκριμένη εικόνα σε κατάσταση πυρετού και θα χρειαστεί ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο που θα ταιριάζει σε αυτή την εικόνα. Όμως, όπως θα δούμε στην παρακάτω φωτογραφία, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που ενδείκνυνται για τον πυρετό είναι 284! Αυτό σημαίνει ότι σε κατάσταση πυρετού θα χρειαστούμε 1 από αυτά τα 284 ομοιοπαθητικά φάρμακα και όχι μόνο το Belladonna και το Pyrogenium όπως ορίζει η συγκεκριμένη έρευνα που αναλύουμε.  Εξετάζουμε δηλαδή μόνο το 2% (2 φάρμακα) περίπου των ομοιοπαθητικών φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν σε κατάσταση πυρετού και αφήνουμε το 98% (282 φάρμακα) εκτός.

Αυτό το λάθος παρατηρείται σε όλες τις “επιστημονικές” έρευνες που δείχνουν ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απάτη και αυτό γίνεται για τους εξής λόγους.

  1. Οι έρευνες που αξιολογούν την αξιοπιστία της ομοιοπαθητικής γίνονται από κλασικούς ιατρούς που δεν έχουν σπουδάσει ποτέ την ομοιοπαθητική, γνωρίζουν ελάχιστα για αυτή αλλά και τους νόμους που τη διέπουν. Με απλά λόγια πως μπορούμε να κάνουμε μια έρευνα για την αξιοπιστία ενός μηχανήματος εάν δεν είμαστε μηχανολόγοι ή εάν δεν έχουμε άλλη παρεμφερή ειδικότητα; Δεν μπορούμε να κρίνουμε την αξιοπιστία της ομοιοπαθητικής με βάση τους κανόνες της κλασικής ιατρικής.

Η μόνη λύση για να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα από μια έρευνα που αφορά την ομοιοπαθητική είναι να γίνονται από ομοιοπαθητικούς ιατρούς που εξασκούν την ομοιοπαθητική, έχουν διορατικότητα, πολυετή εμπειρία και φυσικά ακολουθούν πιστά τους νόμους της ομοιοπαθητικής.

  1. Για τη διεξαγωγή της έρευνας γίνεται χρήση, όπως είδαμε και προηγουμένως, ελάχιστων ομοιοπαθητικών φαρμάκων που επιλέγονται με βάση τη νόσο και όχι με ολιστικό τρόπο και με σεβασμό στο νόμο της εξατομίκευσης. Δίνουν αυθαίρετα ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο σε όλους χωρίς να εξατομικεύουν τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Η κλασική ιατρική μπορεί να δουλεύει με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να δίνουμε κορτιζόνη σε όλους τους ασθενείς με ψωρίαση, αλλά στην ομοιοπαθητική ο κάθε ασθενής με ψωρίαση θα πάρει το δικό του ξεχωριστό ομοιοπαθητικό φάρμακο, αυτό που του ταιριάζει ψυχικά και σωματικό, το Όμοιο.

Συνεχίζοντας την ανάλυση της συγκεκριμένης έρευνας θα παρατηρήσουμε κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.  Το δείγμα της έρευνας δεν είναι άνθρωποι αλλά κουνέλια(rabbits)!  Πως θα κάνουμε όμως ομοιοπαθητική διάγνωση σε ένα κουνέλι; Πως θα το ρωτήσουμε τι νιώθει, αν ζεσταίνεται, αν κρυώνει, αν έχει παραισθήσεις, αν διψάει ή όχι κ.α, στοιχεία δηλαδή που ρωτάει ο κάθε ομοιοπαθητικός γιατρός προκειμένου να δώσει το σωστό ομοιοπαθητικό φάρμακο;  Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η ελλιπής γνώση που έχουν οι συγκεκριμένοι ερευνητές για την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Μετά από την ανάλυση που κάναμε για τη συγκεκριμένη έρευνα καταλαβαίνει κανείς γιατί υπάρχει τόση αυθαιρεσία και λάθος συμπεράσματα για την ομοιοπαθητική θεραπεία σε ερευνητικό επίπεδο.

Υπάρχουν ομοιοπαθητικές έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Δυστυχώς σε ερευνητικό επίπεδο η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη φυσικά, είναι αρκετά πίσω και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία οικονομική βοήθεια για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ενέργεια. Το Ομοιοπαθητικό Κέντρο Biomedicus με υπεύθυνο Ομοιοπαθητικό τον κ.Γκίκα Γεώργιο είναι το μόνο κέντρο στην Ελλάδα που κατάφερε να κάνει έρευνα, δίχως βοήθεια ή χρηματοδότηση, για τα αυτοάνοσα νοσήματα και ιδιαίτερα για τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ήδη εντυπωσιακά καθώς οι περισσότεροι ασθενείς έχουν διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή (Τ4 – με τη σύμφωνη γνώμη του ενδοκρινολόγου τους) που έπαιρναν για χρόνια ενώ η ποιότητα της ζωής τους έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι στη διάθεση, εφόσον ζητηθούν, από οποιονδήποτε  δημόσιο φορέα.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απάτη γιατί τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι απλώς νεράκι.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται κυρίως από φυτικές ή ορυκτές πρώτες ύλες. Η διαδικασία της παρασκευής είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς γίνεται με πολλαπλή αραίωση και κρούση, η λεγόμενη δυναμοποίηση. Οι ομοιοπαθητικές φαρμακοβιομηχανίες της ελλάδος ακολουθούν αυστηρά τις προδιαγραφές παρασκευής του ομοιοπαθητικού φαρμακού, για αυτό και η ποιότητα τους είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Γιατί όμως δεν είναι απλά νεράκι το ομοιοπαθητικό φάρμακο;  Γιατί πολύ απλά το φάσμα απορρόφησης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι εντελώς διαφορετικό από το φάσμα απορρόφησης του νερού! Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε εάν το ομοιοπαθητικό μας φάρμακο είναι απλά νεράκι ή όχι με ειδικές μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Φυσικά η καλύτερη αξιολόγηση της δραστικότητας του ομοιοπαθητικού φαρμάκου γίνεται στην κλινική πράξη.  Όταν δίνουμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο σε έναν ασθενή και βελτιώνεται ψυχικά αλλά και στις βιοχημικές εξετάσεις του, τότε καταλαβαίνουμε  ότι το ομοιοπαθητικό μας φάρμακο δούλεψε και ότι είναι σωστά φτιαγμένο.

Η ομοιοπαθητική φαρμακολογία αποτελείται από 4000-5000 ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία για να καταλάβουμε τη δράση τους δοκιμάστηκαν πάνω σε ανθρώπους- πειράματα με τη διαδικασία της απόδειξης.

Η απόδειξη(Prooving) είναι μια επιστημονική διαδικασία κατά την οποία μέσω από μια συγκεκριμένη διαδικασία προσπαθούμε να αντλήσουμε τις θεραπευτικές/φαρμακολογικές ιδιότητες ενός ομοιοπαθητικού φαρμάκου.  Η διαδικασία αυτή είναι επιστημονική γιατί ακολουθεί το διπλό τυφλό ή τριπλό τυφλό πείραμα.(double/triple blind trial).

Ουσιαστικά οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην έρευνα χωρίζονται σε 2 ομάδες, την ομάδα ελέγχου στην οποία δίνουμε placebo(εικονικό φάρμακο) και τη δεύτερη ομάδα όπου χορηγούμε την πραγματική ουσία. Το διπλό τυφλό πείραμα σημαίνει ότι ούτε ο άνθρωπος που συμμετέχει στην έρευνα γνωρίζει αν παίρνει ή όχι την πραγματική ουσία αλλά ούτε ο γιατρός που καταγράφει το συμπτώματα γνωρίζει αν έχει πάρει ουσία ή placebo. Με λίγα λόγια ούτε η μια πλευρά ούτε ή άλλη γνωρίζει τι παίρνει για αυτό και η απόδειξη των ομοιοπαθητικών φαρμάκων θεωρείται από τις πλέον επιστημονικές.

Η ομοιοπαθητική είναι απάτη γιατί βασίζεται στο placebo(εικονικό φάρμακο).

Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται για μια ακόμη φορά αυθαίρετα και επιφανειακά για να αξιολογήσει κάποιος την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Το placebo είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση, σε ψυχικά ή σωματικά συμπτώματα, ένω λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, μια ουσία δηλαδή χωρίς χημική σύσταση.

Όμως το placebo ισχύει σαν έννοια όχι μόνο για την ομοιοπαθητική θεραπεία αλλά για όλες τις θεραπείες και επακόλουθα και για την κλασική ιατρική η οποία χρησιμποιεί χημικά φάρμακα.  Μάλιστα ένα χημικό φάρμακο δεν παίρνει έγκριση κυκλοφορίας αν η δράση του δεν είναι καλύτερη από αυτή του placebo.  Για να καταλάβουμε αν η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι placebo η όχι ας πάρουμε το ακόλουθο παράδειγμα το οποίο έχουμε συνατήσει πολλές φορές στη κλινική πράξη.

Ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιθα λαμβάνει αγωγή κορτιζόνης αλλά δεν έχει κανέναν αποτέλεσμα ή το αποτελεσμά του είναι μηδαμινό.    Άρα σχηματικά έχουμε  :

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα + Κορτιζόνη + Placebo =  Καμία Βελτίωση.

Ο ίδος ασθενής παίρνει μεγάλο αριθμό συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμίνες αλλά και πάλι δεν έχει βελτίωση.  Σχηματικά πάλι έχουμε :

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα + Βιταμίνες/Βότανα κτλ + Placebo =  Καμία Βελτίωση

Τέλος ο ασθενής ακολουθεί ομοιοπαθητική θεραπεία και βλέπει, επιτέλους, βελτίωση στους πόνους και στη κινητικότητα. Άρα

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα + Ομοιοπαθητική Θεραπεία + Placebo =  Βελτίωση

Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί το placebo των χημικών φαρμάκων δεν έπιασε και έπιασε μόνο το placebo της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική. Πολλοί ασθενείς βλέπουν ότι ενώ με τα χημικά φάρμακα δεν είχαν την επιθυμητή βελτίωση κατάφεραν να τη δουν με την ομοιοπαθητική θεραπεία. Αυτό το απλό παράδειγμα καταρρίπτει με ευκολία το επιχείρημα του Placebo.

Δεν έχει σημασία που νιώθεις καλά ή το παιδί σου έγινε καλά, η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι απάτη… σε μένα δεν δούλεψε.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές αρκετοί ασθενείς αυτή τη στιγμή πίνουν νερό στο όνομα της ομοιοπαθητικής γιατί είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στα διάφορα θέματα υγείας. Όμως υπάρχει μια μικρή μερίδα ασθενών οι οποίοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει η ομοιοπαθητική θεραπεία. Πολλές φορές κάνουμε την εξής ερώτηση στους ασθενείς μας.

Τους ρωτάμε πόσους γιατρούς έχουν αλλάξει στη ζωή τους για το θέμα υγείας τους μέχρι να βρουν αυτόν που τους ταίριαξε και όταν απέτυχαν οι προηγούμενοι ιατροί να τους βοηθήσουν είπαν ότι η κλασική ιατρική είναι απάτη ή ότι δεν δουλεύει ή είπαν ας προχωρήσουμε μέχρι να βρούμε αυτόν που θα μας βοηθήσει;

Αυτό ισχύει και για την ομοιοπαθητική θεραπεία, όταν δεν μπορεί να μας βοηθήσει ο ομοιοπαθητικός ιατρός μας απλά πρέπει να προχωρήσουμε και να βρούμε εκείνον που θα μας βοηθήσει όπως κάνουμε και στην κλασική ιατρική.  Πρέπει δηλαδή να είμαστε δίκαιοι, να μην έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η ομοιοπαθητική είναι απάτη γιατί…. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…

Όλοι μας μπορούμε να βρούμε χιλιάδες επιχειρήματα για το αν είναι απάτη ή όχι η ομοιοπαθητική θεραπεία. Όμως τα πράγματα τις περισσότερες φορές είναι πιο απλά από ότι φανταζόμαστε. Όπως λέει και το ρητό η απόδειξη ότι η υπάρχει η πούτιγκα είναι ότι την τρώμε!

Ο σύγχρονος ασθενής ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα υγείας του καθώς η χημική φαρμακευτική προσέγγιση της κλασικής ιατρικής δεν τον βοηθάει πλέον. Η ομοιοπαθητική κέρδισε μια θέση στην καρδιά όλων μας όχι μέσα από δυσνόητες θεωρίες και ειδικές εξετάσεις ούτε γιατί ψάχναμε απλά μια εναλλακτική στο πρόβλημα υγείας μας αλλά για την αποτελεσματικότητα της.

Γιατί είδαμε τον πυρετό του παιδιού μας να πέφτει χωρίς αντιπυρετικά, γιατί είδαμε την ψωρίαση να εξαφανίζεται χωρίς κορτιζόνη, γιατί είδαμε τα αυτοάνοσα μας να υποχωρούν χωρίς ανοσοκατασταλτικά, γιατί είδαμε τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη να εξαφανίζονται χωρίς αγχολυτικά και αντικαταθληπτικά και γιατί αισθανόμαστε, όπως λένε και οι περισσότεροι ασθενείς μας, ότι γύρισα πίσω πολλά χρόνια, νιώθουμε όπως τότε που ήμασταν νέοι, ψυχικά και σωματικά…

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

211 800 8585

Γκίκας Γεώργιος Ειδικός Ομοιοπαθητικός PDHom(UK) RSHom

Εξειδίκευση στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πιστοποιημένο Μέλος του Συλλόγου Ομοιοπαθητικών Αγγλίας

Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ  [wprevpro_usetemplate tid=”1″]

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

4 Comments

  1. Η κόρη μου ηλικίας 12 ετών εμφανίζει διχρωμία στο προσωπάκι της (κυρίως στους κροτάφους και στο πηγούνι) και σε σημεία του σώματός της. Πϊσω απο τα αυτιά της το δέρμα είναι πολύ ξηρό ενώ σε κάποια σημεία εμφανίζει κοκκινίλες και εξανθήματα (στο εσωτερικό της γάμπας και των δύο ποδιών).
    Σημαντική επιφάνεεια του δέρματός της είναι απαλή και ανάλογη της ηλικίας της.
    Θα ήθελα να με πληροφορήσετε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν για να αρχίσει ομοιοπαθητική θεραπεία.
    Με εκτίμηση
    ΧΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

    1. Θα σας ενημερώσει τηλεφωνικά ο ειδικός ομοιοπαθητικός κ.Γκίκας. Παραμένουμε στη διάθεση σας.

  2. Έχω διαγνωστεί με MSA – ΑΤΡΟΦΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ με συμπτώματα ορθοστατική υπόταση και ασταθεία
    Δεν μπορώ να κάνω πάνω από 6-7 βήματα . Δεν γνωρίζω τίποτα για ομοιοπαθητική θεραπεία .

Leave a Response