Ποια η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου;
Τι μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου;
Λειτουργία του Ασβεστίου
Το ασβέστιο (Ca) είναι ενα μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό μας και αποτελεί το 1,5 εως 2% του συνολικού σωματικού μας βάρους. Η μεγαλύτερη ποσότητα του ασβεστίου ( περίπου 99% ) βρίσκεται στα οστά και στα δόντια ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στους μαλακούς ιστούς συμπεριλαμβανομένων των μυών, των εσωτερικών οργάνων, των σωματικών υγρών( αίμα ) και των νεύρων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το υπόλοιπο 1% εξυπηρετεί σημαντικές λειτουργίες όπως :
– Σύσπαση και χάλαση των μυών της Καρδιάς
– Έκκριση και λειτουργία ορμονών
– Αρτηριακή Πίεση
– Πήξη αίματος
– Μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων κ.α.
Η έλλειψη ασβεστίου μειώνει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού(σε μικρόβια και ιούς), ενω μπορεί να προκαλέσει σκελετικές βλάβες, κακή ποιότητα δοντιών και οστών, αδυναμία, πόνους στις αρθρώσεις, εύθραυστα νύχια, νευρικότητα, δυσκοιλιότητα και άλλες σπάνιες καταστάσεις. Τέλος, δεν είναι λίγες οι αναφορές που σχετίζουν την έλλειψη του ασβεστίου με την υπέρταση.
Πόσο Ασβέστιο χρειαζόμαστε ( Ημερησια Προσληψη Ασβεστιου );
Περίοδος Ζωής | Ασβέστιο/Ημέρα |
Βρεφική Ηλικία(0-6 μηνών) | 360mg |
Νηπιακή Ηλικία(6-12 μηνών) | 540mg |
Παιδική Ηλικία(12μ-6 ετών) | 800mg |
Εφηβεία(12-18 ετών) | 1200mg |
Κυοφορία και γαλουχία < 19 ετών | 1600mg |
Κυοφορία και γαλουχία > 19 ετών | 1200mg |
Ενηλικίωση | 1000mg |
Εμμηνόπαυση | 1500mg |
Γεροντίκη Ηλικία | 1200mg |
Υπάρχουν όμως και κάποιες ειδικές ομάδες ατόμων που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε οτι αφορά το ασβέστιο.
Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργία στο γάλα: Μελέτες έχουν δείξει υψηλά ποσοστά οστεοπόρωσης στα άτομα που πάσχουν απο δυσανεξία στη λακτόζη, γεγονός που έχει αποδοθεί στη χαμηλή λήψη ασβεστίου σαν συνέπεια της αποφυγής των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα άτομα αυτά όταν καταναλώσουν γάλα παρουσιάζουν μια σειρά απο συμπτώματα όπως φουσκώματα στη κοιλιά, κοιλιακούς πόνους, τάση προς εμετό, διάρροιες κτλ , κατάσταση που καθιστά την απορρόφηση του ασβεστίου εξαιρετικά δύσκολη.
Χορτοφάγοι: Οι χορτοφάγοι εμφανίζουν σημαντικά μικρότερη ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου καθώς καταναλώνουν περισσότερα φυτικά προϊόντα που περιέχουν οξαλικό και φυτικό οξύ(στοιχεία που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου). Ο κίνδυνος ανεπάρκειας ασβεστίου σε χορτοφάγους είναι μεγάλος καθώς αποκλείουν απο τη διατροφή τους όλες τις ζωικές τροφές, μεταξύ αυτών το γάλα και τα προϊόντα του.