Friday, October 11, 2024
Τεστ Δυσανεξίας

Πως γίνεται το τεστ τροφικής δυσανεξίας;

Πως γίνεται το τεστ τροφικής δυσανεξίας;

Ένα συχνό ερώτημα που συναντάμε στην καθημερινή πρακτική είναι το πως γίνεται το τεστ τροφικής δυσανεξίας, δηλαδή με ποιους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη διαταραχή που προκαλείται στον οργανισμό μας από τη δυσανεξία του οργανισμού στις διάφορες τροφές , όπως η γλουτένη, η φρουκτόζη, η λακτόζη αλλά και πολλά άλλα.

Όπως σε κάθε ανάλυση που πραγματοποιούμε είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε σωστά τις διάφορες μεθόδους με βάση την ποιότητα αλλά και την εγκυρότητα τους σε σχέση πάντα με το συνολικό κόστος της κάθε υπηρεσίας.

Τεστ δυσανεξίας με εξέταση αίματος

Το τεστ δυσανεξίας αίματος θεωρείται πλέον παλιά μέθοδος αξιολόγησης της δυσανεξίας σε τροφές αφού οι ασθενείς έχουν σταματήσει να την χρησιμοποιούν για μια σειρά από λόγους.  Με τη μέθοδο αυτή ο ασθενής δίνει μια μικρή ποσότητα αίματος η οποία αξιολογείται ώστε να βγούν τα αποτελέσματα της τροφικής δυσανεξίας.

Αυτό όμως που έβαλε σε σκέψεις πολλούς ασθενείς που θέλησαν να κάνουν το αιματολογικό τεστ δυσανεξίας είναι ότι η εξέταση αυτή ουσιαστικά ανιχνεύει τα αντισώματα IgG, με απλά λόγια δεν ανιχνεύεται η τροφική δυσανεξία αλλά η αλλεργική αντίδραση του οργανσιμού στα βαλβερά για τον οργανισμό τρόφιμα. Οι αλλεργίες όμως δεν παρουσιάζουν την παθολογία που παρουσιάζεται με το τεστ τροφικής δυσανεξίας όπως μείωση του μεταβολισμού ή φλεγμονές στον οργανισμό και πεπτικές διαταραχές.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρουσιάζεται με την εξέταση της δυσανεξίας με αίμα είναι ότι η διαδικασία γίνεται in vitro(που σημαίνει μέσα στο γυαλί-δοκιμαστικό σωλήνα). Δηλαδή η εξέταση γίνεται έξω από τον οργανισμό μας αφού για την εξέταση δίνουμε μια μικρή ποσότητα αίματος.

Το μειονέκτημα της διαδικασίας αυτής είναι ότι μέχρι να αξιολογηθεί το δείγμα μας μπορεί να περάσουν αρκετές ώρες ή και μέρες, και έτσι να υπάρχει αλλοίωση του δείγματος και επακόλουθα λανθασμένα αποτελέσματα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να αναπαραχθούν.

Μάλιστα το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο όταν το διαγνωστικό κέντρο δέχεται και δείγματα μέσω κούριερ ή ισχυρίζεται ότι τα δείγματα αποστέλλονται δήθεν στο εξωτερικό για να πάει σε ειδικά εργαστήρια χωρίς να μας κοινοποιείται το γεγονός ότι στη διαδικασία αυτή μπορεί να αλλοιωθεί σημαντικά το δείγμα μας καθώς  ο χρόνος για να φτάσει στον προορισμό/διαγνωστικό κέντρο μπορεί να είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Θα πρέπει για μια ακόμη φορά να μην συγχέουμε το τεστ δυσανεξίας  με την παθολογική δυσανεξία που παρουσίαζει κάποιος στη γλουτένη ή στη λακτόζη. Ειδικότερα, η διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξέταση αίματος όπου ανιχνεύεται με τον προσδιορισμό των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης  (Anti tTg – IgA) ή/και με βιοψία λεπτού εντέρου κατά την οποία ένα μικρό δείγμα του λεπτού εντέρου αξιολογείται κάτω από το μικροσκόπιο.

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη ή αλλιώς της κοιλιοκάκης καλύπτεται πλήρως από το εοπυυ ενώ το τεστ δυσανεξίας δεν καλύπτεται από τον εοπυυ.

Τέλος ένας σημαντικός περιορισμός της ανίχνευσης της δυσανεξίας σε τροφές με την εξέταση αίματος είναι ο αριθμός των τροφών που ανιχνεύονται σε σχέση με το συνολικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε να ανιχνεύσουμε 90 τροφές το κόστος του τεστ δυσανεξίας με αίμα ξεκινάει από τα 200 ευρώ ενώ για 300 τροφές το κόστος μπορεί να εκτιναχθεί στα 400 ευρώ!

Άρα εάν επιλέξουμε το οικονομικό πακέτο δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλες τις τροφές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας ενώ εάν επιλέξουμε να εξετάσουμε 300 τροφές θα πρέπει να πληρώσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Τεστ δυσανεξίας με βιοσυντονισμό/με βιοενεργειακά μηχανήματα

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για να αξιολογήσουμε τη δυσανεξία στις τροφές είναι πλέον ο βιοσυντονισμός ο οποίος μας βοήθησε να αξιολογήσουμε με μεγάλη ακρίβεια και εγκυρότητα τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό μας αλλά και διαταράσσουν τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί καθώς στην αγορά κυκλοφορούν μια σειρά από αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης μηχανήματα βιοσυντονισμού με ακουστικά ή πλάκες ή ανιχνευτές με μανταλάκι πράγμα που επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Τα πιο σύγχρονα και έγκυρα μηχανήματα βιοσυντονισμού απαιτούν μόνο την επαφή με 2 ηλεκτρόδια ενώ η εξέταση πραγματοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Καλό θα ήταν η προέλευση τέτοιων μηχανημάτων να είναι από αναπτυγμένες χώρες όπως η Αμερική για να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Η εξέταση πραγματοποιείται in vivo(που σημαίνει εν ζωή, δηλαδή σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς). Η διαδικασία αυτή αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλοιωθούν, όπως γίνεται στην εξέταση της δυσανεξίας με αίμα, αφού ο οργανισμός ανταποκρίνεται άμεσα και αλληλεπιδρά ζωντανά στην εξέταση της τροφικής δυσανεξίας με μηχάνημα βιοσυντονισμού.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των τροφών που ελέγχονται είναι μεγάλος, ειδικότερα στο κέντρο τεστ δυσανεξίας και ομοιοπαθητικής Biomedicus ελέγχουμε πάνω από 320 τροφές ενώ το κόστος του τεστ δυσανεξίας κυμαίνεται από 70 -90 ευρώ. Έλεγχος περισσότερων τροφών θα δημιουργήσει χάος και θα καταστήσει ανέφικτη το στήσιμο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ

211 800 8585

Γκίκας Γεώργιος Ειδικός Ομοιοπαθητικός PDhom(UK)

Εξειδίκευση στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα

autoanosa nosimata

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

Για να δείτε όλες τις κριτικές των ασθενών μας στο Google πατήστε εδώ 
[wprevpro_usetemplate tid=”1″]

Leave a Response