Thursday, June 13, 2024
Τεστ Δυσανεξίας

Πόσο μεγάλη είναι η απάτη με τα τεστ τροφικής δυσανεξίας τελικά;

Πόσο μεγάλη είναι η απάτη με τα τεστ τροφικής δυσανεξίας τελικά;

Τι ισχύει για την απάτη με τα τεστ τροφικής δυσανεξίας;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν τα τεστ τροφικής δυσανεξίας αποτελούν απάτη. Πολλά είναι τα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ του τεστ δυσανεξίας, βέβαια υπάρχουν και άλλα τα οποία μας προβληματίζουν για το αν τελικά θα πρέπει να κάνουμε ή όχι το τεστ τροφικής δυσανεξίας. Μέσα από το άρθρο μας, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσα περισσότερα μπορούμε.

Το τεστ δυσανεξίας ανιχνεύει τα αντισώματα IgG οπότε δεν έχουν σχέση με την αύξηση ή μείωση του μεταβολισμού

Είναι αλήθεια ότι το τεστ τροφικής δυσανεξίας, με εξέταση αίματος όμως, ανιχνεύει τα αντισώματα IgG. Ουσιαστικά ανιχνεύεται μια αλλεργική αντίδραση του οργανσιμού στο συγκεκριμένο τρόφιμο και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένδειξη δυσανεξίας.

Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το τεστ τροφικής δυσανεξίας με μηχάνημα βιοσυντονισμού, καθώς ίσως είναι η μοναδική εξέταση που μπορεί να δείξει την υπερευαισθησία ή τη δυσανεξία του οργανισμού μας σε συγκεκριμένες τροφές ή συστατικά τροφών.

Η υπερευαισθησία ή δυσανεξία που παρουσιάζει ο οργανισμός σε κάποιες τροφές ή συστατικά δεν έχει σχέση με τη μείωση του μεταβολισμού

Μπορεί η συσχέτιση να μην είναι άμεση όμως δεν παύει να υπάρχει. Είναι ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός μας υποφέρει από μια σειρά από δυσανεξίες στις τροφές, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Πόσες φορές έχουμε υποφέρει είτε εμείς είτε συγγενείς μας από δυσπεψίες, από καούρες, από γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, από φούσκωμα και τυμπανισμό.

Και το χειρότερο είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνεύσουμε μόνοι μας ποιες τροφές ή ποιος συνδυασμός τροφών μπορεί να έφερε τη δυσφορία αυτή καθώς κάποιες φορές μπορεί να μας ενοχλεί π.χ η ντομάτα και άλλες όχι.

Μάλιστα έρευνες αναφέρουν ότι διάφορα πρόσθετα/συντηρητικά τροφίμων μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στη λεπτίνη, στην ορμόνη δηλαδή που μειώνει την όρεξη μας για φαγητό.

Η δυσλειτουργία της ορμόνης αυτής μπορεί να αυξήσει την όρεξη μας με αποτέλεσμα να μας κάνει να τρώμε περισσότερη ποσότητα μέχρι να νιώσουμε ικανοποίηση ή και κορεσμό! Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η δυσανεξία σε τροφές, συστατικά ή συντηρητικά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού μας.

Το τεστ τροφικής δυσανεξίας προσφέρει εύκολη λύση στην αύξηση του μεταβολισμού ή στη διαχείριση του βάρους

Μια συχνή παρερμηνεία είναι ότι το τεστ τροφικής δυσανεξίας αποτελεί μαγική λύση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Όπως κάθε εναλλακτική προσέγγιση, είτε είναι  η ομοιοπαθητική, είτε  ο βελονισμός, είτε το τεστ τροφικής δυσανεξίας θέλουν υπομονή και κόπο. Το τεστ δυσανεξίας αποτελεί μια σημαντική βοήθεια, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε πολλές δίαιτες και θέλουν να βρούν την αιτία του προβλήματος αυτού.

Όμως ακολουθώντας το τεστ δυσανεξίας θα πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής και τον βασικό μας μεταβολισμό. Δεν μπρούμε να καταναλώνουμε όση ποσότητα θέλουμε από τα μη δυσανεκτικά τρόφιμα αλλά όση ορίζει ο βασικός μεταβολισμός μας ή ο διαιτολόγος-διατροφολόγος μας.

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο, για αυτό και πολλοί ασθενείς που επιλέγουν να κάνουν το τεστ τροφικής δυσανεξίας, προσαρμόζουν τα τρόφιμα σε παλαιές δίαιτες που είχαν ή επισκέπτονται το διαιτολόγο τους για να τους στήσει μια δίαιτα βάση του τεστ τροφικής δυσανεξίας.

Το τεστ τροφικής δυσανεξίας είναι μια επιπλέον σημαντική πληροφορία που μπορεί να διαχειριστεί ο επιστήμονας υγείας που ασχολείται με τη διατροφή, όπως νέα και σημαντική πληροφορία αποτέλεσε η μέτρηση του μεταβολισμού για το στήσιμο μια ισορρπημένης διατροφής, κάτι το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα αφού η αξιολόγηση των θερμίδων γινόταν με την εξίσωη Harris-Benedict που αποτελούσε εκτίμηση και όχι πραγματική μέτρηση του βασικού μεταβολισμού. Για αυτό και η χρήση των νέων μηχανημάτων βοήθησε σημαντικά στη σωστή διαχείριση της απώλειας βάρους.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις ασθενών που ακολούθησαν την οδό αυτή και είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς πλέον γνώριζαν ποια τρόφιμα συμβαδίζουν με τον μεταβολισμό τους και ποια όχι. Αυτό που πραγματικά μετράει δεν είναι οι έρευνες αλλά το αν έχει μια μέθοδος αποτέλεσμα ή όχι.

Για αυτό πολλοί ασθενείς επιλέγουν ακόμα να κάνουν το τεστ δυσανεξίας, γιατί δικοί τους άνθρωποι, που δεν έχουν κανένα συμφέρον να τους πουν ψέμματα επιβεβαιώνουν ότι το τεστ τροφικής δυσανεξίας βελτίωσε τη ζωή τους.

Το ίδιο ισχύει και με την ομοιοπαθητική θεραπεία, που ενώ τα αποτελέσματα της είναι αδιαμφισβήτητα ακόμα και σε εργαστηριακές εξετάσεις, διάφοροι κύκλοι θέλουν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής με το κοινότυπο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν έρευνες ή ότι δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Τα μαγικά τεστ δυσανεξίας μας δείχνουν ποιες τροφές μας παχαίνουν και ποιες μας αδυνατίζουν. Μήπως ο μαϊντανός ή η ντομάτα με παχαίνει;

Το τεστ τροφικής δυσανεξίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μας υποδείξει ποιες τροφές μας παχαίνουν και ποιες όχι. Το επιχείρημα αυτό θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται με έξυπνο τρόπο από αυτούς που θέλουν να μειώσουν τη σημασία και τη βοήθεια που παρέχει στην υγεία μας το τεστ τροφικής δυσανεξίας.

Όπως προαναφέραμε, το τεστ τροφικής δυσανεξίας μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε ποιες τροφές προκαλούν φλεγμονή ή υπερευαισθησία στον οργανισμό μας. Φυσικά εάν τις αφαιρέσουμε θα μειωθούν σημαντικά οι πεπτικές μας διαταραχές και θα ανοίξει ο δρόμος για τους στόχους απώλειας που έχουμε θέσει με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο μας. Αρά συμφωνούμε όλοι ότι ο μαϊντανός δεν μπορεί να μας παχύνει, μπορεί όμως να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας όσο αθώα τροφή και να φαίνεται.

Αν καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες το βάρος θα αυξηθεί, εάν καταναλώσουμε λιγότερες το βάρος θα μειωθεί

Σε μεγάλο βαθμό, ο ισχυρισμός αυτός ισχύει. Είναι ξεκάθαρο ότι η περίσσεια της ενέργειας, δηλαδή οι παραπάνω θερμίδες που δεν χρειάζεται ο οργανισμός μας τις αποθηκεύει για μελλοντική χρήση, γίνεται δηλαδή λίπος. Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος μας για να βρει τις θερμίδες που χρειαζόμαστε συνολικά αξιολογεί τον βασικό μεταβολισμό μας είτε με κάποιο σύγχρονο μηχάνημα βασικού μεταβολισμού, εάν θέλει να το βρεί με ακρίβεια, ή απλά με κάποια εξίσωση που δέχεται ανθρωπομετρικά στοιχεία(βάρος, ύψος, φύλο, ηλικία) η οποία φυσικά έχει πολύ μικρότερη ακρίβεια και εγκυρότητα.

Το δεύτερο στοιχείο που αξιολογείται είναι ο τρόπος ζωής μας, η καθημερινότητας μας, η δουλειά μας κτλ. Άλλες θερμίδες θα καταναλώνω αν κάνω καθιστική ζωή ή καθιστική δουλειά και άλλες αν κάνω χειρονακτική εργασία. Και το τελευταίο στοιχείο που αξιολογείται είναι η άσκηση, η συχνότητα ανά εβδομάδα και η διάρκεια της κάθε προπόνησης.

Αρά οι συνολικές θερμίδες που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι Βασικός Μεταβολισμός+ Τρόπος Ζωής+ Άσκηση. Έστω ότι ο αριθμός αυτός είναι  2000 θεμίδες. Για απώλεια 1kg σωματικού βάρους απαιτείται μείωση 7700 θερμίδων. Άρα για μια μείωση βάρους 0,5 kg /εβδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 3850 θερμίδες.

Εάν αυτές τις διαιρέσουμε με το 7 (οι συνολικές μέρες τις εβδομάδας) τότε έχουμε  3850/7 = 550kcal(θερμίδες την ημέρα).  Η διατροφή λοιπόν που θα μας στήσει ο διαιτολόγος μας θα είναι  2000 θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά μείον 550 θερμίδες για να έχουμε απώλεια βάρους 0,5 κιλό/εβδομάδα. Άρα 2000kcal- 550kcal =1450 θερμίδες.  Για να πετύχουμε τον στόχο μας, ο διαιτολόγος θα δημιουργήσει μια δίαιτα 1450 θερμίδων ημερησίως.

Είναι όλα μαθηματικά; Η απάντηση είναι όχι.  Αν και οι θερμίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, πόσες φορές μας έχει τύχει είτε σε εμάς προσωπικά είτε σε συγγενείς μας, ενώ καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτά που χρειαζόμαστε καθημερινά να μην χάνουμε ούτε γραμμάριο.

Έχουμε ακολουθήσει πιστά όλους τους κανόνες διατροφής, παρόλα αυτά νιώθουμε ότι ο μεταβολισμός μας έχει ‘κολλήσει‘ ή σαν να μην δουλεύει όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένας παθολογικός παράγοντας να διακαιολογεί κάτι τέτοιο.

Σε αυτή τη περίπτωση το τεστ τροφικής δυσανεξίας έχει βοηθήσει σημαντικά να λειτουργήσει ξανά φυσιολογικά ο οργανισμός των ασθενών, ουσιαστικά εδώ φαίνεται το μεγάλο όφελος για τον οργανισμό μας, σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις που δεν μπορούμε να δωσουμε λύση με τις κλασσικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους!

Με το τεστ δυσανεξίας όλοι χάνουν βάρος γιατί αφαιρούνται τρόφιμα όπως το ψωμί, η ζάχαρη, το κρέας κ.α.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτό το επιχείρημα είναι ότι και η άλλη πλευρά συμφωνεί οτι υπάρχει απώλεια βάρους, με λειτουργία έμμεση όπως έχουμε περιγράψει μέχρι τώρα.  Όμως αυτό που δεν ισχύει είναι ότι σε όλους αφαιρούνται βασικές τροφές πλούσιες σε θερμίδες.

Το τεστ τροφικής δυσανεξίας δεν εξετάζει το ψωμί αλλά διάφορα άλευρα, άρα μπορεί να βγει το ψωμί ζέας ή από σιτάρι και να μας επιτρέπει το ψωμί σικάλεως, μπορεί να βγει η άσπρη ζάχαρη αλλά να μας επιτρέπει την καστάνη ή το γλυκαντικό στέβια, μπορεί αν βγει το μοσχαρίσιο κρέας αλλά να μας επιτρέπει τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο.

Βλέπουμε ότι λόγω του αριθμού των τροφίμων που ελέγχονται έχουμε πολλές άλλες εναλλακτικές. Τέλος θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τεστ δεν αφαιρεί τα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες μόνο, αλλιώς δεν θα υπήρχε το επιχείρημα με το μαϊντανό.

Στα αποτελέσματα του τεστ θα δούμε όλες τις τροφές είτε έχουν θερμίδες πολλές είτε όχι, όπως η ρίγανη,  ο μαϊντανός, το αλάτι κ.α. Το μόνο που ενδιαφέρει το τεστ τροφικής δυσανεξίας είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη τροφή επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού ή όχι.

Μην κάνετε το τεστ δυσανεξίας γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο

Ένα επιχείρημα χωρίς ουσία και δομημένη βάση είναι η ότι το κόστος του τεστ δυσανεξίας είναι ιδαιέτρα μεγάλο και απλησίαστο. Τα μαθηματικά μπορούν να μας βοηθήσουν να εξακριβώσουμε αν κάτι τέτοιο ισχύει ή όχι.  Το κόστος του τεστ τροφικής δυσανεξίας με μηχάνημα βιοσυντονισμού κυμαίνεται από 70-90 ευρώ ενώ η διάρκεια του τεστ είναι 6 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι για 6 μήνες δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε.

Άρα το μηνιαίο κόστος για εμάς είναι  90 ευρώ/6 μήνες = 15 ευρώ/μήνα. Από την άλλη εάν ακολουθήσουμε μια διαχείριση βάρους σε έναν επιστήμονα υγείας που χρεώνει την υπηρεσία του 30 ευρώ ανά εβδομάδα τότε ο μήνας μας κοστίζει 30 ευρώ x 4 εβδομάδες = 120 ευρώ x 6 μήνες = 720 ευρώ!

Μην δοκιμάσετε το τεστ τροφικής δυσανεξίας γιατί θα δημιουργήσει σημαντικές διατροφικές ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Άλλο ένα αναληθές επιχείρημα με μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό του ασθενή. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως στο κέντρο τεστ δυσανεξίας και ομοιοπαθητικής Biomedicus, ελέγχουμε 320 τρόφιμα και συστατικά και όχι ομάδες τροφίμων. Δεν θα αποκλειστούν ποτέ όλα τα γαλακτοκομικά, εάν στα δυσανεκτικά αποτελέσματα είναι το αγελαδινό γάλα, τότε θα έχουμε άλλες επιλογές για να μην παρουσιάσουμε έλλειψη ασβεστίου όπως το γάλα το πρόβειο, το κατσικίσο κ.α.

Το ίδιο ισχύει και για τους υδατάνθρακες. Εάν αποκλειστεί από τη διατροφή μας το ψωμί απο αλεύρι σίτου, τότε θα έχουμε άλλες επιλογές όπως ψωμί σικάλεως, ψωμί ζέας κ.α.  Άρα είναι σχεδόν αδύνατο να παρουσιαστούν προβλήματα ζάλης, μειωμένης ενέργειας, πονοκέφαλος/ ημικρανία κ.α.

Για να ολοκληρώσουμε την απάντηση στο επιχείρημα αυτό, να πούμε ότι κάνοντας το τεστ τροφικής δυσανεξίας πάντα θα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη καθημερινότητας μας για να μην παρουσιάσουμε έλλειψη βιταμινών.

Μην κάνετε το τεστ γιατί εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ασθενών  για αδυνάτισμα

Κανένα κέντρο τεστ τροφικής δυσανεξίας, και επακόλουθα ο υπεύθυνος λειτουργίας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα τάξει λαγούς με πετραχήλια σε κανέναν ασθενή που θέλει να χάσει βάρος.

Μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει επιστήμονες υγείας να προτείνουν ειδικές δίαιτες σε διάσημα περιοδικά για να χάσουμε 5 και 10 κιλά σε μια εβδομάδα ή να χάσουμε τοπικά λίπος, ισχυρισμοί δηλαδή που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, το τεστ τροφικής δυσανεξίας δεν αποτελεί μαγική λύση αλλά μια σημαντική βοήθεια για να πετύχουμε τους στόχους που επιθυμούμε.

Το χειρότερο όμως με αυτό το επιχείρημα είναι ότι οι άνθρωποι και οι επιστήμονες που το χρησιμοποιούν, θεωρούν αδαείς και μη νοήμονες τους ασθενείς που θέλουν να κάνουν το τεστ τροφικής δυσανεξίας. Προσπαθούν δηλαδή να υποδείξουν σε μορφωμένους ανθρώπους τι να κάνουν και τι όχι.

Οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν το τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν απογοητευτεί από τις συνεχείς δίαιτες που κάνουν σε όλη τη ζωή τους, από επισκέψεις σε ινστιτούτα διατροφής και ομορφιάς, έχουν κουραστεί να μετράνε γραμμάρια στη καθημερινότητα τους πριν φάνε, έχουν δοκιμάσει δηλάδη ότι θεωρείται επιστημονικά τεκμηριωμένο, όμως παρόλα αυτά δεν έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται οι θερμίδες.

Έχουν απογοητευτεί πολλές φόρες και βλέπουν το τεστ τροφικής δυσανεξίας σαν μια σημαντική διέξοδο, γιατί έχουν συλλέξει απόψεις από συγγενείς που το έκαναν και βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους. Ο συγγενής δεν έχει κανένα όφελος να μας πει ψέμματα. Αν τον βοήθησε το τεστ τροφικής δυσανεξίας θα μας το πει με χαρά ώστε να βοηθήσει και εμάς που επιθυμούμε να το κάνουμε.

Μην κάνετε το τεστ τροφικής δυσανεξίας γιατί οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι δεν τα παρέχουν στο γραφείο τους

Όταν πρωτοβγήκε το τεστ τροφικής δυσανεξίας πολλοί επιστήμονες υγείας είχαν εκφράσει την επιθυμία να το εντάξουν στις υπηρεσίες διαχείρισης βάρους που παρείχαν. Όμως μια μερίδα επιστημόνων αντέδρασε και το θεώρησε αθέμιτο ανταγωνισμό να το παρέχουν συνάδελφοι τους καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί ένα αξιόπιστο μηχάνημα βιοσυντονισμού το οποίο κόστιζε 20.000 ευρώ.

Αντ’ αυτού επέλεξε να αντιταχθεί στο τεστ τροφικής δυσανεξίας και να το πολεμήσει. Μέχρι να γίνει όμως αυτό αρκετοί επιστήμονες υγείας και μεγάλα ονόματα διαιτολόγων – διατροφολόγων προμηθεύτηκαν το μηχάνημα βιοσυντονσιμού και το ένταξαν στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Το τεστ τροφικής δυσανεξίας, παράλληλα με τις οδηγίες του διαιτολόγου – διατροφολόγου, που είναι ο μοναδικός επιστήμονας υγείας που γνωρίζει τις λειτουργίες του οργανισμού μας όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

Η δυσανεξία υπάρχει μόνο στη γλουτένη, στη φρουκτόζη και στη λακτόζη

Δεν είναι λίγες οι φορές που συγχέεται η κοινή γνώμη με μισές αλήθειες. Άλλο η παθολογική δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη) , στη λακτόζη και στη φρουκτόζη και άλλο η τροφική δυσανεξία ή υπερευαισθησία που μπορεί να παρουσιαστεί δυνητικά σε όλες τις τροφές. Συγκεκριμένα τα άτομα που παρουσιάζουν κοιλιοκάκη, δεν μπορούν να καταναλώσουν εφ΄όρου ζωής τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη.

Εάν καταναλώσουν έστω και ελάχιστη ποσότητα γλουτένης ή καταναλώσουν φαγητό σε σκεύη όπου προηγουμένως είχε παρασκευαστεί κάποιο φαγητό με γλουτένη τότε λόγω επιμόλυνσης μπορούν να παρουσιάσουν μια σειρά απο συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, εμετό, διάρροια, αίσθημα ζάλης, έλκη στο στόμα, αίσθημα κόπωσης και πολλά άλλα. Βλέπουμε λοιπόν πόσο σοβαρή είναι η αντίδραση του οργανσιμού στις τροφές που περιέχουν γλουτένη.

Το τεστ τροφικής δυσανεξίας όμως δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση αυτή. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως με το τεστ τροφικής δυσανεξίας που πραγματοποιείται με το μηχάνημα βιοσυντονισμού προσπαθούμε να βρούμε ποιες τροφές προκαλούν διαταραχές και φλεγμονή στον οργανισμό μας και έτσι να τις αποκλείσουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα συνήθως 3-6 μήνες και όχι για πάντα από τη διατροφή μας.

Άλλωστε αν η μοναδική δυσανεξία που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε ήταν στη γλουτένη, στη φρουκτόζη και στη λακτόζη τότε γιατί αρκετές φορές είτε εμείς είτε συνανθρωποί μας έχουμε παραδείγματα όπου νιώσαμε δυσφορία μετά απο κατανάλωση μια συγκεκριμένης τροφής, όπως μετά από μια μπανάνα, ντομάτα ή πιπεριά;

Τι μπορεί τελικά να προκαλέσει η δυσανεξία ή υπερευαισθησία στη γλουτένη; Υπάρχουν έρευνες;

Πολλές έρευνες είναι δημοσιευμένες για τις διαταραχές που προκαλεί η δυσανεξία ή υπευρευαισθησία στη γλουτένη.

Το επίσημο και έγκυρο New England Journal of Medicine είχε αναφέρει 55 ασθένειες οι οποίες μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση γλουτένης. Μερικές από αυτές ήταν η οστεοπόρωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάχυτη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα, ανεμία, καρκίνος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος(ΣΕΛ) και πολλές άλλες αυτοάνοσες διαταραχές.

https://www.nejm.org/search?q=gluten+sesnitivity&asug=

Η έρευνα που έγινε στο παρακάτω λίνκ

https://msu.edu/~ferrervl/NEJM/NEJMUGI/assets/CeliacSprue.pdf

Η κατανάλωση γλουτένης από αυτούς που έχουν ευαισθησία αλλά και παθολογική δυσανεξία (κοιλιοκάκη) συνδέθηκε σε άλλες έρευνες με ψυχικές διαταραχές και νευρολογικές ασθένειες όπως άγχος, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, άνοια, ημικρανία, επιληψία, νευροπάθεια κ.α.

Οι έρευνες που αναφέρονται στη σύνδεση αυτή :

http://www.ingentaconnect.com/content/ben/cnr/2006/00000003/00000002/art00008

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17030405

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17327937

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17030661

Άλλη έρευνα αναφέρει την άμεση σύνδεση με την δυσανεξία στη γλουτένη- κοιλιοκάκη αλλά αυτό που δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει είναι αν η δυσανεξία αυτή προκαλεί τις νευρολογικές αυτές διαταραχές ή αν συνυπάρχει και επιβαρύνει το νευρολογικό πρόβλημα.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508505001873

Το ουσιαστικό όμως πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας είναι ασυμπτωματικοί παρόλο που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά η συνολική τους υγεία και επακόλουθα η λειτουργία του μεταβολισμού τους. Δεν μπορεί να έχουμε φελγμονή σε διάφορα τρόφιμα και να περιμένουμε ο μεταβολισμός μας να δουλεύει φυσιολογικά, είναι ξεκάθαρο ότι επηρεάζεται αφού ο οργανισμός μας δουλεύει ως ένα ενιαίο σύνολο, αν κάποιο σύστημα δυσλειτουργεί τότε είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τη λειτουργία των άλλων συστημάτων.

Εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε τα οφέλη του τεστ τροφικής δυσανεξίας στον οργανισμό μας δεν έχουμε παρά να του δώσουμε μια ευκαιρία. Η διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη και αναίμακτη ενώ οι διατροφικές οδηγίες δίδονται από το διαιτολόγο-διατροφολόγο του Κέντρου Ομοιοπαθητικής και Τεστ Δυσανεξίας Biomedicus.

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

Leave a Response