Saturday, December 14, 2024
Διατροφή

RDA ή Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Βιταμινών

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών;

Τι είναι το RDA;

Το RDA προέρχεται από τα αρχικά Recommended Daily Allowance το οποίο στα ελληνικά αποδίδεται ως Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη(ΣΗΠ). Παλαιότερα το RDA χρησιμοποιήθηκε ως όριο προκειμένου να αποφευχθούν συγκεκριμένες ασθένειες λόγω ανεπάρκειας βιταμινών, μετάλλων ή ιχνοστοιχείων όπως το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C).

Ουσιαστικά το RDA μας ενημερώνει για την ποσότητα που πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως σε συγκεκριμένα μακροθρεπτικά και μικροθεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) προκειμένου να καλύψουμε τις απαιτήσεις του οργανισμού μας και να παραμείνουμε σε υψηλά επίπεδα υγείας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι απαιτήσεις αυτές αλλάζουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή συγκεκριμένες ομάδες (εγκυμοσύνη, θηλάζουσες, βρέφη)

Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες υγείας καθώς δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την παροχή θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) στην διατροφή ανεξαρτήτως από την πρόσληψη θερμίδων.

Αποτελεί όμως σημαντικό εργαλείο και για τα άτομα που θέλουν να προσέχουν την διατροφή τους και θέλουν να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού τους. Το RDA το συναντάμε συχνά στις ετικέτες τροφίμων αλλά δύσκολα μπορούμε να αξιολογήσουμε την σημασία του. Για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Παρακάτω μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον πίνακα στον οποίο παρουσιάζονται οι ακριβείς ποσότητες βιταμινών που απαιτούνται ημερησίως.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος (διάρροια, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, προβλήματα στη χολή κ.α.) ή η δυσανεξία τροφών (ανιχνεύεται μεσω του τεστ δυσανεξιας) μπορεί να μειώσει σημαντικά την απορρόφηση βιταμινών.

Leave a Response