Ποια διατροφή ακολουθούμε τα χριστούγεννα;
Διατροφη Χριστουγεννων
Ο Δεκέμβριος ήρθε και σιγά σιγά οι μέρες ως τα χριστούγεννα μετράνε αντίστροφα , μαζί τους όμως πλησιάζουν και ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Η παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα ,το ψητό χοιρινό ,οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα βρίσκονται παντού αυτές τις μέρες και προκαλούν όσους δεν μπορούν να τους αντισταθούν.
Μπορούμε όμως να αντισταθούμε; Δυστυχώς οχι! Οι τελευταίες έρευνες μάλιστα δείχνουν οτι κατα τη διάρκεια των εορτών καταναλώνουμε 3-4 φορές παραπάνω θερμίδες απο ότι συνήθως, πράγμα που φυσικά σημαίνει αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Υπάρχει λύση; Μα φυσικά, να το Απολαύσουμε! Ξεχάστε τις θερμίδες και χαρείτε τις όμορφες αυτές οικογενειακές στιγμές. Και για όσους μπορούν να συγκρατήσουν τον εαυτό τους, υπάρχουν έξυπνα μυστικά και τρόποι για να ελέγξουν την υπερκατανάλωση των ‘γιορτινών’ θερμίδων.
Ας γνωρίσουμε όμως τις κύριες τροφές των εορτών και τι κρύβουν:
Γαλοπούλα: Ο ‘βασιλιάς’ του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Το λευκό κρέας των πουλερικών είναι λιγότερο λιπαρό από το κόκκινο. Μάλιστα από τα πουλερικά το κρέας της γαλοπούλας είναι πιο άπαχο ακόμα και από αυτό του κοτόπουλου. Για να μπορέσουμε να μειώσουμε περισσότερο τις θερμίδες επιλέγουμε τα πιο άπαχα μέρη του ζώου όπως το στήθος. Προσοχή όμως στο ζωμό και στα διάφορα έλαια(βούτυρο, ελαιολαδο κτλ) που θα χρησιμοποιήσουμε πριν το ψήσιμο καθώς η προσθήκη τους αυξάνει κατακόρυφα τις θερμίδες που αναλογούν σε μια μερίδα. Καλο θα ήταν επίσης να αποφύγουμε την πέτσα η οποία ως γνωστόν συγκεντρώνει πολύ λίπος. Μια μερίδα γαλοπούλας μας δίνει περίπου 250 θερμίδες ενώ εαν είναι γεμιστή 450 kcal.
Γέμιση Γαλοπούλας : Εδώ φυσικά οι θερμίδες εξαρτώνται από τα υλικά της γέμισης. Η προσθήκη κιμά ή αλλαντικών θα αυξήσουν αρκετά τις θερμίδες (200 θερμίδες) όσο και το κορεσμένο λίπος. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε κουκουνάρια ,αποξηραμένα φρούτα ,ρύζι ,κάστανα ,σταφίδες με σκοπό να τις χαμηλώσουμε .
Χοιρινό Ψητό: Σαφώς πιο παχυντική λύση απο την γαλοπούλα αλλά οικονομικώς πιο συμφέρουσα. Για να μειώσουμε τις θερμίδες επιλέγουμε τα πιο άπαχα μέρη του ζώου και αφαιρούμε το ορατό λίπος. Μια μερίδα χοιρινής μπριζόλας μας δίνει περίπου 320kcal.
[the_ad id=”4359″]
Πατάτες φούρνου: Oι πατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες ενώ δεν περιέχουν λίπος. Μια μερίδα πατάτες φούρνου(100γρ) μας δίνει περίπου 150 kcal . Προσοχή όμως στις τηγανητές καθώς 10 κομμάτια περιέχουν 217 θερμίδες!
Γλυκά: Έχει υπολογιστεί ότι ένα μελομακάρονο έχει 180 θερμίδες , ενώ ένας κουραμπιές έχει περίπου 230 θερμίδες .Η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δυο γλυκά είναι ότι οι θερμίδες του κουραμπιέ προέρχονται από το βούτυρο και τη ζάχαρη ,ενώ του μελομακάρονου από το μέλι και το ελαιόλαδο. Τα μελομακάρονα επομένως είναι πιο θρεπτικά καθώς έχουν κυρίως ακόρεστα λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση, εαν μπορούμε να περιοριστούμε σε ένα μόνο γλυκό μετά το γεύμα η ζημιά δεν θα είναι μεγάλη.
Αλκοόλ: Προσέξτε την κατανάλωση αλκοόλ καθώς προσδίδει πολλές θερμίδες χωρίς να προκαλεί κορεσμό.
1 ποτηράκι (100ml )κρασί κόκκινο αποδίδει κατά μέσο όρο 75 θερμίδες
ενω 1 ποτηράκι (100ml)κρασί λευκό αποδίδει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες
Όσοι είναι λάτρεις της Μπύρας θα πρέπει να γνωρίζουν οτι ενα κουτάκι περιέχει περίπου 150 kcal.
Επιπλέον θα πρέπει να προσέξουμε:
Να απολαμβάνουμε την κάθε μπουκιά. Μασάμε καλά το φαγητό μας ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού , δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης.
Nα αποφύγουμε τα τηγανητά
Να συνοδεύσουμε το γεύμα μας πάντα με σαλάτα (Προσοχή στα dressings όπως η μαγιονέζα)
Να πίνουμε αρκετό νερό
Να μην αφήνουμε το στομάχι άδειο αλλά να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Με αυτόν το τρόπο θα αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού στο κυρίως γεύμα.
Να μην τσιμπολογάμε. Είναι γνωστό οτι το τσιμπολόγημα σβήνεται απο την μνήμη μας αλλα ο οργανισμός μας ‘θυμάται’ καλά αυτές τις θερμίδες.
[the_ad id=”4359″]