Thursday, November 21, 2024
Τεστ Δυσανεξίας

Ποια τρόφιμα ελέγχονται με το τεστ δυσανεξίας;

Πόσα τρόφιμα ελέγχονται με το τεστ τροφικής δυσανεξίας;

Είναι πολλά τα τρόφιμα που ελέγχουμε με το τεστ τροφικής δυσανεξίας;

Η εξέταση της τροφικής δυσανεξίας παλαιότερα ήταν επίπονη και χρονοβόρα. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε 100 τρόφιμα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 1 ώρα καθώς το τεστ γινόταν κυριολεκτικά τρόφιμο τρόφιμο.

Όταν λοιπόν γινόταν έλεγχος στη γλουτένη ή στη λακτόζη θα έπρεπε να διαβάζουμε την ένδειξη του μηχανήματος για το αν το τρόφιμο προκαλούσε φλεγμονή ή συνολική υπολειτουργία στον οργανισμό μας και μετά να κρίνουμε το χρόνο της αποφυγής απο το τρόφιμο αυτό ανάλογα με τον βαθμό δυσανεξίας που παρουσίαζε ο οργανισμός μας.

Μπορεί εύκολα κάποιος να κατανοήσει οτι η διαδικασία αυτή έπαιρνε ώρα ενώ ο αριθμός των συνολικών τροφίμων δεν ξεπερνούσε τα 100-150 λόγω περιορισμού της τεχνολογίας βιοσυντονισμού αλλά και των φιαλιδίων που περιείχαν μέρος της τροφής προς έλεγχο.

Ένα σημαντικό πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού των τροφών ήταν ότι πολλά είδη δεν περνούσαν απο το τεστ με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε εάν τελικά μπορούσαμε να καταναλώσουμε ή όχι τα τρόφιμα αυτά.  Για παράδειγμα μπορεί να γινόταν έλεγχος στο αγελαδινό γάλα, αλλά όχι στο πρόβειο ή κατσικίσο γάλα τα οποία θα μπορούσαν να είναι σημαντικές εναλλακτικές επιλογές.

Όμως η τεχνολογία του βιοσυντονισμού εξελίχθηκε όχι μόνο στη διαδικασία της μέτρησης, η οποία απαιτεί πλέον λιγότερο χρόνο σε σχέση με παλαιότερα(10-15 λεπτά), αλλά και στον αριθμό τον συνολικών τροφών που δέχεται το σύστημα προς έλεγχο.

Υπολογίζεται οτι μπορούμε να ελέγξουμε πάνω από 320 τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Θα μπρούσαμε να ελέγξουμε φυσικά και 400 ή 500 τρόφιμα αλλά από κει και πέρα το τεστ παύει να είναι λειτουργικό και μη εφαρμόσιμο στη καθημερινή ζωή.

Τα τρόφιμα που ελέγχουμε με το τεστ τροφικής δυσανεξίας ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Συντηρητικά

Μείγμα συντηρητικών Ε 200-252
Θειϊκό Νάτριο Ε 222
Όξινο γλουταμινικό νάτριο Ε 621
Χρωστικές ουσίες Ε 100-180
Νιτρικό Νάτριο Ε 250

Ποτά και Ροφήματα

Μπύρα
Τσίπουρο
Liqueur
Κριθαρένιος Καφές
Ανθρακούχα Ποτά
Decaffeinate Νεσκαφέ
Γράπα
Ούζο
Κακάο/Σοκολάτα
Espresso
Καφές
Decaffeinate Espresso
Κρασί
Κονιάκ
Ουΐσκι
Φίλτρου
Ουΐσκι Special
Φασκόμηλο
Ρακί
Χαμομήλι
Ροφήματα Καφεΐνης
Cappuccino
Τσάι
Ελληνικός
Τσάι απο Βότανα
Nescafe

Συστατικά Μαγειρέματας

Baking Powder
Μαγιά
Corn Strach ή Flour(Καλαμποκάλευρο)
Μαστίχα Χίου
Γλουτένη
Βαλσάμικο
Ζελατίνη
Βανίλια
Κέτσαπ
Κάπαρι
Μαγειρική σόδα
Αλεύρι
Μαγιονέζα
Κάρδαμο
Ξύδι
Μπαχάρι
Σώς Σόγιας
Μάραθος
Ταχίνι
Σαφράν(κρόκος κοζάνης)
Τόφου(Πρωτεϊνη Σόγιας)
Μαχλέπι

Γαλακτοκομικά 

Cottage
Κρόκος Αυγού
Τυρί Emmendal
Μαργαρίνη
Philadelphia
Mozzarella
Αμερικάνικο Τυρί
Μυζήθρα
Αναρή
Ξινόγαλο
Ανθότυρο
Ξύγαλο
Ασπράδι Αυγού
Παγωτό
Αυγό
Παρμεζάνα
Βούτυρο
Τυρί Cheddar
Γάλα Αγελαδινό
Τυρί Ricotta
Γάλα από ρύζι
Φέτα
Γάλα Κατσικίσιο
Χαλούμι
Ονοματεπώνυμο: Ημερομηνία Εξέτασης:
Γάλα Σόγιας
Μανούρι
Γιαούρτι
Γάλα Πρόβειο
Γραβιέρα

Ψάρια και Οστρακεοειδή

Αστακός
Σαλάχι
Βακαλάος
Σαρδέλα
Γαρίδα
Σκουμπρί
Γατόψαρο
Σολωμός
Γλώσσα
Στρείδια
Ιπόγλωσσος/Καλκάνι
Τόνος
Καβούρι
Γόπα
Κουτσομούρα
Γαύρος
Λαυράκι
Μπαρμπούνι
Μαλάκια
Αθερίνα
Ξιφίας
Σκάρος
Οστρακοειδή
Σκορπίδα
Πέρκα
Φαγκρί
Πέστροφα
Τσιπούρα

Φρούτα

Ακτινίδιο
Μύρτιλλα (Βακκίνιο)
Αχλάδι
Νεκταρίνι
Βερίκοκο
Ξερό Δαμάσκηνο
Guava
Παπάγια
Grapefruit
Πεπόνι
Δαμάσκηνο
Πορτοκάλι
Καρπούζι
Ροδάκινο
Καρύδα
Σμέουρο
Κεράσι
Σταφίδα
Λεμόνι
Σταφύλια- Κόκκινα
Lychee(Λίτσι)
Σταφύλια- Πράσινα
Μάνγκο
Σύκο
Μανταρίνι
Ανανάς
Μήλο
Ρόδι
Μούρα
Φράουλα
Μούσμουλο
Χουρμάς
Μπανάνα

Σιτηρά

Αλεύρι- κατεργασμένο αμερικάνικο
Κεχρί
Αλεύρι- Σόγιας
Κριθάρι
Καλαμποκάλευρο
Σιτάρι Ολικής άλεσης
Βρώμη/Quaker
Πίτουρο σιταριού
Γερμανικό αλεύρι (Dingel)
Ρύζι
Γλουτένη
Σίκαλη
Ζυμαρικά Καλαμποκάλευρο
Σιτάλευρο
Ζυμαρικά Καμούτ
Πλιγούρι
Ζυμαρικά Ρυζιού
Φύτρο σιταριού
Ζυμαρικά Ντίνκελ
Τραχανάς
Ζυμαρικά Σιτάλευρο
Τραχανάς Νηστίσιμος
Ζυμαρικά Σικάλεως
Άγριο Ρύζι
Ζυμαρικά Ζέας
Αλεύρι Ζέας
Teff
Κινόα
Ταπιόκα

Όσπρια 

Γίγαντες
Φάβα
Μαύρα Φασόλια
Φάβα Σαντορίνης
Κουκιά
Φακές
Ρεβύθια
Φασόλι Garbanzo
Σόγια
Φασόλι Lima
Φασόλια ξηρά
Φaσόλι Νavy
Φασόλια μπαρμπούνια (χάντρες)

Κρέας – Πουλερικά

Αρνί
Πρόβατο
Γαλοπούλα
Πάπια
Κατσίκι
Σαλιγκάρια
Κοτόπουλο
Φασιανός
Κρέας Βοδινό
Χοιρινό
Κουνέλι
Βουβάλι
Ελάφι

Ξηροί Καρποί – Σπόροι 

Αμύγδαλο
Καρύδια Macadamia
Ηλιόσποροι
Ινδοκάρυδο
Καρύδια
Στραγάλια
Καρύδια Βραζιλίας
Σουσάμι
Κάσιους
Φουντούκια
Κουκουναρόψιχα
Φυστίκια Αιγίνης
Λευκή Καρυά (Pecan)
Φυστίκια Αράπικα

Έλαια 

Ελαιόλαδο
Σογιέλαιο
Ηλιέλαιο
Σουσαμέλαιο
Καλαμποκέλαιο
Υδρογονοποιημένα Λίπη
Λάδι Ελαιοκράμβης
Φυτικά έλαια

Καρυκεύματα

Βασιλικός
Ματζουράνα
Ginger(Πιπερόριζα)
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι (ακατέργαστο)
Μουστάρδα
Αλάτι (ιωδιούχο)
Παπαρουνόσπορος
Άνηθος
Πάπρικα
Γαρίφαλλο
Πιπέρι
Δάφνη
Πιπέρι Κόκκινο
Δενδρολίβανο
Πιπέρι Λευκό
Δυόσμος
Πιπέρι Μαύρο
Θυμάρι
Ρίγανη
Θύμβρα (θρούμπι)
Σέλινο
Κανέλα
Σκόρδο
Κύμινο
Φρέσκα κρεμμύδια
Μαϊντανός

Ζάχαρη – Γλυκαντικές Ουσίες

Ασπαρτάμη
Σακχαρίνη
Demarera
Σιρόπι Καλαμποκιού
Molatol
Σιρόπι Καλαμποκιού με φρουκτόζη
Stevia
Σιρόπι Ρυζιού
Turbinado Ζάχαρη
Σοκολάτα
Ζάχαρη
Σορβιτόλη
Καστανή Ζάχαρη
Σπλέντα
Μελάσα
Φρουκτόζη
Μέλι

Λαχανικά

Αβοκάντο
Μελιτζάνα
Αγγούρι
Μπάμιες
Αγκινάρα
Μπρόκολο
Αμπελόφυλλα
Νεροκολοκύθα
Αντίδια
Ντοματάκι Σαντορίνης
Αγγουράκια Σαντορίνης
Ντομάτα
Αρακάς
Παντζάρι
Βλήτα
Παπούλες
Γλυκοπατάτα
Πατάτα
Γλυστρίδα
Πράσα
Γογγύλι
Πράσινη Πιπεριά
Διοσκορέα (Γιαμ)
Ραπανάκια
Ελιές
Ρόκα
Καλαμπόκι
Σέλινο
Καρότο
Σέσκουλο
Καυτερή Πράσινη Πιπεριά
Σκόρδο
Κίτρινη Πιπεριά
Σπανάκι
Κόκκινη Πιπεριά
Στύφνος
Κολοκύθα
Σπαράγγι
Κουνουπίδι
Τουρσί
Κολοκυθάκια
Τσουκνίδα άγρια
Κρεμμύδι
Τσουκνίδα ήμερη
Λάχανο
Φασολάκια Φρέσκα
Λουμπούνια
Φύτρο Άλφα Άλφα (Ήμερο Τριφύλλι)
Μανιτάρια
Μαρούλι – Iceburgh
Μαρούλι
Μαρούλι Κοκκινόφυλλο

To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Biomedicus. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Biomedicus. Νόμος 2121/1993 Copyright Biomedicus® All rights reserved.

1 Comment

Leave a Response